9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 5:43

Scandal la vârf în Germania. Un document al Guvernului Merkel acuză Turcia de legături cu teroriștii

spot_img

Guvernul federal de la Berlin a recunoscut pentru prima dată existența unor legături directe între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și organizații teroriste. Informația a apărut într-un document cu caracter confidențial, mai precis un răspuns oficial la o solicitare a parlamentarilor Linkspartei, dar a ajuns in posesia jurnaliștilor de la televiziunea publică germană ARD.

Potrivit documentului, partidul de guvernământ din Turcia, AKP, și președintele Erdogan, și-au „exprimat solidaritatea și au desfășurat acțiuni de susținere” în favoarea Frăției Musulmane din Egipt, a Hamas și a opoziției armate islamiste din Siria. Potrivit raportului, AKP și liderul de la Ankara ar avea „afinități ideologice” cu aceste grupări, dintre care Hamas este clasificată drept teroristă de UE încă din 2003.

În document se mai arată că, în ultimii ani, relațiile dintre Erdogan și aceste organizații s-au intensificat. „Mai ales după 2011, când politica internă si externă a Ankarei s-a islamizat, Turcia a devenit principala bază de acțiune pentru grupările islamiste din regiunea Orientului Mijlociu”.

Potrivit ARD, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul din ministerul german de Interne a avertizat că aceste informații nu pot fi făcute publice „din rațiuni legate de interesul național”. De altfel, reprezentanții diplomației de la Berlin și-au exprimat dezacordul față de informațiile din document.

Pe de alta parte, politicienii Linkspartei – partid cu tendințe de extremă-stânga, urmașul comuniștilor din RDG – spun că răspunsul oficial confirmă temerile lor privind complicitatea Germaniei cu „patria islamismului armat”. Ei acuză guvernul de la Berlin că „tratează cu mănuși” Turcia și că încearcă să înșele opinia publică, promovând o falsă imagine pozitivă a regimului de la Ankara.

R.D.