23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:05
No menu items!

Scandal în Parlament: Coaliția a votat ca înregistrările să nu mai poată fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei

spot_img

Scandal monstru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, marți, după ce majoritatea PSD-PNL-UDMR a votat un amendament la Codul de procedură penală prin care înregistrările nu vor mai putea fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi infracţiuni asimilate corupţiei. USR acuză că scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. Chiar deputatul PSD Laura Vicol, președintele comisiei, a fost acuzată că și-ar favoriza, astfel, soțul, care este vizat de dosare de evaziune fiscală. Vicol a răspuns că toate amendamentele și modificările au fost aprobate la Parlament, în cmisia Juridică a Camerei deputaților, așa cum au venit de la Guvern, prin Ministerul Justiției.

„Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”, a acuzat USR.

Preşedinta Comisiei, deputata PSD, Laura Vicol a supus la vot retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliţie, printre care s-a numărat şi pragul pentru abuzul în serviciu din propunerea legislativă privind modificarea Codului penal. Raportul de admitere pentru proiectul de lege a fost adoptat în forma venită de la Guvern, fiind eliminate amendamentele adoptate de către Senat. De asemenea, amendamentul prin care înregistrările nu mai puteau fi folosite ca mijloc de probă în cazurile de infracţiuni de corupţie şi cele asimilate corupţiei din proiectul privind Codul de procedură penală a fost şi el eliminat. Cele două proiecte care modifică cele două Coduri, penal şi de procedură penală au fost aprobate în Comisia juridică în forma venită de la Guvern, prin Ministerul Justiţiei.

„Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Circarii afară, vă rog. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele. Patrul abţineri şi adoptată forma venită de la Guvern. Toate amendamentele adoptate astăzi sunt retrase către coaliţie. Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentele la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Adoptat cu două abţinere şi propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respise sau eliminate votate astăzi. Adoptat cu patru abţineri. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitare”, a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

„Care toate amendamentele eliminate? Vrem să le vedem. Aşa ceva nu am văzut în atâţia ani de zile. Mi se pare inacceptabil că se aruncă în derizoriu un proiect foarte important. Parlamentul arată o incompetenţă crasă. Am muncit ca proştii până la ora asta”, a acuzat Stelian Ion, în şedinţa Comisie. 

La finalul întrunirii Comisiei, Laura Vicol a explicat că membrii Guvernului au solicitat ca cele două proiecte, cel de modificare a Codului penal şi cel de modificare a Codului de procedură penală să rămână în forma venită de la Executiv.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală legat de interceptări, amendamentul depus stabilea în ce cazuri se pot face înregistrări, cazurile de corupţie fiind excluse din această listă.

”Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţini ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţilor, materialelor nucleare şi materialelor explosive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatrea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţinuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane”, precizează amendamentul, dar în enumerare au fost eliminate şi faptele de corupţie.

D.Constantin