Scandal în domeniul medical din Suedia: oameni folosiți drept cobai, decedați după operații

Lumea medicală din Suedia este afectată de un scandal de proporții, cu implicații etice și penale, potrivit unei relatări din publicația ScienceMag.

Anders Hamsten și-a dat recent demisia din funcția de director adjunct al Institutului Karolinska (KI) din Stockholm. Motivul a fost activitatea chirurgului Paolo Macchiarini, pe care Hamsten l-a protejat, deși o comisie de anchetă independentă găsise greșeli grave. KI a anunțat deja că va redeschide o investigație.

Macchiarini, profesor-invitat la KI în perioada 2010-2015, a făcut operații chirurgicale prin care a implantat trahee artificiale câtorva pacienți. Operațiile au fost considerate epocale pentru medicina regenerativă, însă, ulterior, șase din cei opt pacienți pe care s-a folosit această metodă au murit.

În 2014, câțiva din colegii lui Macchiarini au pus la îndoială succesul acestei tehnici. Investigația care a urmat s-a finalizat cu o concluzie a lui Hamsten care îl dezvinovățea pe Macchiarini.

Un documentar TV, difuzat de postul public SVT, a readus cazul în atenție. Ulterior, Hamsten a admis public faptul că a greșit grav în relația cu Macchiarini și și-a dat demisia.

Documentarul și anchetele de presă au relevat date noi despre primul pacient supus acestei tehnici și studii despre experimentele pe animale. Concluzia primei investigații a fost o ”fraudă științifică”, a recunoscut Hamsten.

Cei care au tras primele semnale de alarmă referitoare la activitatea lui Macchiarini au afirmat, însă, că Hamsten avea de la început toate datele relevante.

Academia Regală de Științe din Suedia a anunțat că noua investigație va fi făcută de un organism exterior – Comisia Centrală de Etică din Suedia, pentru a se asigura imparțialitatea.

NICIUN COMENTARIU