7.1 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 2:35
No menu items!

Sâmbătă noapte trecem la ora de iarnă

spot_img

Românii vor trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de iarnă, când vor da ceasul cu o oră înapoi, ora 4.00 devenind astfel ora 3.00.

Revenirea la ora de vară se va face în ultima duminică din luna martie a anului viitor, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră.

CFR Călători informează că începând de duminică, 28 octombrie, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora Europei Orientale, trecere care nu modifică mersul trenurilor în vigoare

Schimbarea orei se face de două ori pe an şi este reglementată de o directivă europeană din 2001, care prevede că modificările orei se efectuează în ultima duminică din martie şi în ultima duminică din octombrie.

Potrivit Observatorului Astronomic, în România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai şi 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie, până în prima duminică a lui octombrie. Din 1997, se trece la ora de vara începând cu ultima duminică din martie, până în ultima duminică din octombrie.