20.5 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 12:32
No menu items!

Rușii au devastat sute de spitale și centre medicale din Ucraina. Unele nu mai au nici antibiotice de bază

spot_img

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodymyr Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski a spus că multe zone din estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.

„Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii”, a declarat Zelenskiy într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.

În zonele ocupate de forțele rusești, situația este catastrofală, a spus el.

„Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor”, a adăugat președintele Ucrainei.

Într-unul dintre cele mai denunțate acte din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul port asediat Mariupol. Rusia a susținut că imaginile cu atacul au fost înscenate și că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.

                                                                                                                    Adina Silav