4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:17
No menu items!

Rusia va restructura înprumutul acordat Ciprului

spot_img

Rusia va restructura înprumutul acordat Ciprului

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat luni că Rusia a acceptat să restructureze împrumutul de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului în anul 2011, în vederea sprijinirii Ciprului de a-și soluționa criza financiară.

“Ne aducem propria contribuţie la soluţionarea crizei din Cipru”, a declarat luni Putin la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, adăugând că “la cererea Comisiei Europene, am decis să restructurăm această datorie”.

Michalis Sarris, fostul ministru de finanțe, a solicitat la sfârșitul lunii martie, la Moscova, prelungirea cu cinci ani a actualei linii de credit de 2,5 miliarde de euro şi reducerea dobânzii până la 2,5% de la 4,5%. Oficialii ruşi au precizat că vor lua o decizie doar după ce Nicosia va ajunge la un acord definitiv privind planul de salvare european. Atunci, ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a estimat că restructurarea dorită de Cipru ar fi echivalentă cu o ştergere a 10% din împrumutul acordat de Rusia.

Cipru a impus pierderi semnificative deponenţilor bancari în schimbul unui program de asistenţă financiară în valoare de 10 miliarde de euro.

T.E.