22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:40
No menu items!

Rusia, aproape învingătoare în Donbas. Ucraina s-ar putea retrage. Zelenski anunță că luptă până la capăt

spot_img

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al apărării a declarat că avansul Rusiei pe frontul de est, în Donbas este foarte aproape de o retragere a armatei ucrainene. John Kirby a explicat, pe 27 mai, într-o conferință de presă la Pentagon, că față de primele zile ale invaziei, rușii se mișcă acum mai precauți și se feresc să nu se îndepărteze prea mult de sursele de aprovizionare.

În plus, a declarat Kirby, Donbasul este foarte aproape de Rusia, astfel că soldații lui Putin au mai ușor capacitatea de a se alimenta, de a se hrăni și de a reumple provizii.

„Donbas este o zonă diferită. Este mai plată. Este mai deschisă. Sunt multe câmpuri, sate mici și orașe. Și pentru că Donbas este în extremul est al Ucrainei, este mai aproape de Rusia și mai aproape de canalele lor de aprovizionare cu organice și oportunități”, a spus Kirby.

Președintele ucrainean Zelenski a numit situaţia actuală din Donbas „foarte dificilă”, făcând referire la creşterea intensităţii atacurilor şi a prezenţei militare ruse în regiune.

„De aceea trebuie să ne creştem capacitatea de apărare, să ne creştem rezistenţa, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferinţa şi ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraş, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală”, a subliniat Zelenski. .

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au intrat în Sievierodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, după ce au încercat să prindă în capcană forțele ucrainene timp de câteva zile. Gaidai a declarat că 90% din clădirile din oraș au fost avariate.

„Vom avea suficientă forță și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiți, să fim nevoiți să ne retragem”, a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la Sievierodonetsk și la orașul Lysychansk, aflat de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets.

Potrivit Pentagonului, aceste realizări ale Federației Ruse pe frontul de est sunt compensate de realizările Ucrainei în alte zone, în special în jurul Harkovului.

E. Stan