13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:50
No menu items!

Putin a creat o criză alimentară în toată lumea prin blocarea porturilor din Marea Neagră

spot_img

Importurile și exporturile prin porturile ucrainene din Marea Neagră sunt blocate din cauza sutelor de mine pe care armata lui Putin le-a amplasat, susține purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa. care mai subliniază că prin blocarea porturilor, Rusia a creat o criză alimentară în toată lumea.

Ucraina susține că armata lui Putin a împrăștiat între 400 și 500 de mine în Marea Neagră, care sunt smulse din ancore în timpul furtunilor și plutesc în derivă, ceea ce face imposibil exportul de bunuri din porturile ucrainene. 

Purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa spune că porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate încă de la începutul războiului, când au fost suspendate exporturile de cereale. Oficialii ucraineni spun că 20 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în țară. ONU a avertizat că acest lucru ar putea duce la foamete pe termen lung în unele țări. 

În urmă cu două zile, Vladimir Putin a anunțat că Rusia poate ajuta la „depăşirea crizei alimentare” dacă vor fi ridicate sancţiunile împotriva Moscovei.

Ucraina este un exportator major de cereale, în special porumb şi grâu, dar are producţia blocată din cauza războiului. La rândul ei, și Rusia este o altă putere cerealieră, dar nu îşi poate vinde producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează sectoarele financiare şi logistice. Cele două ţări produc o treime din grâul mondial.

E. Stan