16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 10:00
No menu items!

Rusia a testat o rachetă hipersonică Zircon, pe o distanță de 1.000 de kilometri. SUA trimite Ucrainei lansatoare multiple de rachete

spot_img

Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon pe o distanță de aproape 1.000 de kilometri, a anunțat ministerul apărării din Rusia sâmbătă, conform Reuters. Administrația Biden a anunțat, tot sâmbătă, că a aprobat transferul lansatoarelor de rachete multiple cu rază lungă de acțiune solicitate de Kiev.

Racheta a fost lansată de pe Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, de pe o navă, zburând către cer pe o traiectorie înclinată.

Președintele Vladimir Putin a spus despre Zircon că este parte a unei noi generații de sisteme de arme fpără egal. Armele hipersonice pot călători de 9 ori viteza sunetului. Luna trecută, Rusia a efectuat un test de lansare a noii rachete intercontinentale care poate avea încărcătură nucleară capabilă să ducă 10 sau mai multe focoase și să lovească SUA.

Oficiali de rang înalt, citați de New York Times susțin că sistemele trimis în Ucraina sunt sisteme mobile de rachete care pot trage mult mai departe decât lansatoarele folosite în prezent de soldații ucraineni. Oficialii nu au precizat ce tipuri de rachete vor fi livrate, dar NYT notează că Pentagonul folosește cel mai adesea M31 GMLRS.

Această armă de înaltă precizie cu ghidare prin satelit poate zbura mai mult de 60 de kilometri. 

Foto: Profimedia Images

E. Stan