12.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 7:02
No menu items!

Rugăciunea Sfântului Andrei: cuvintele pe care este bine să le rostești astăzi. Te apără de rele și-ți împlinesc dorințele

spot_img

Pe 30 noiembrie, creștin-ortodoxii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat și Creștinătorul României. Ziua este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și, dincolo de tradiții și obieceiuri, este bine să ridicăm o rugăciune către Sfântul Andrei, care ne va feri de rele tot anul și care are puterea de a mijloci îndeplinirea dorințelor noastre. 

Sfinții Părinți ne învață că, pe 30 noiembrie, ziua în care-l sărbătorim pe Sfânul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, este bine să rostim o rugăciune către Cel Întâi Chemat, despre care Sfintele Taine spun că are mijlocire pentru a ne apăra de rele și pentru a ne îndeplini „cererile de folos”. 

Ca în cazul oricărei rugăciuni pe care o rostim, trebuie să o spunem cu smerenie și credință. Este bine să citim și Acatistul Sfântului Apostol Andrei, și, dacă putem, să aprindem o lumânare celui care a adus credința creștină în România. 

Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

Se spune că rugăciunile ridicate către Sfântul Apostol Andrei sunt făcătoare de minuni și ajutătoare celor necăjiți, dar care nu-și pierd credința în Dumnezeu. Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Apostol Andrei, aducătoare de liniște și apărare, pe care este bine să o rostim în această zi de Sărbătoare cu Cruce Roșie este: 

Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine.

Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi nevrednicii și păcătoșii. Și că cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să-ți cântăm ție: bucură-te făcătorule de minuni, Sfânte Părinte Andrei.

Privește către cei care se roagă către tine și cu bunătate părintească tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor care cânta lui Dumnezeu. Puterea cerească umbrând duhul tău, ca dintr-un soare slobozește sfânte razele darurilor către cei ce se ating de ele și tămăduiește pe toți cei bolnavi cu trupul său cu sufletul.

Vifor de ispite și furtuni de nevoi învăluindu-ne pe noi, cu credință alergăm către tine Sfânte ca prin rugăciunile tale să le preschimbi pe toate în liniște. Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne mântuiască de înșelăciunea dușmanilor, te-a trimis la noi ca pe un apostol, ca prin tine să învățăm să ne îndepărtăm de toate înșelăciunile lumii și prin viața curată să ne apropiem de Dumnezeu.

Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine. pentru aceasta alergăm noi la tine; roagă-te împreună cu noi, pentru ca de rugăciunile tale să se milostivească blândul Isus și să ne dăruiască iertare și dezlegare de păcate, nouă, puțin credincioșilor și păcătoșilor. Și-acum și-n vecii vecilor, de-a pururea.

Amin.

Viața și minunile Sfântului Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și ocupă un loc important în creștinism și în Biserica Ortodoxă. Viața sa este cunoscută mai ales prin intermediul Noului Testament al Bibliei, în special în Evanghelii.

Andrei, împreună cu fratele său Petru, era pescar pe Marea Galileii. Potrivit Evangheliei după Matei (4:18-20) și Evangheliei după Marcu (1:16-18), Iisus i-a chemat să fie ucenicii săi, spunând că îi va face „pescari de oameni”.

Andrei a fost prezent în timpul multor evenimente importante din slujirea lui Iisus. A fost martor la hrănirea celor cinci mii (Ioan 6:5-10) și a fost prezent în timpul Cinei cele de Taină (Matei 26:20). De asemenea, Andrei a fost cel care L-a întrebat pe Iisus despre semnele sfârșitului vremurilor pe Muntele Măslinilor (Marcu 13:3-4).

În timpul răstignirii lui Iisus, Andrei nu a fost departe de cruce. După înviere, el L-a văzut pe Hristos înviat și a fost martor la Înălțare.

După Înălțarea lui Iisus, Andrei a jucat un rol crucial în comunitatea creștină timpurie. Tradiția susține că a predicat în diferite regiuni, inclusiv în Grecia, Asia Mică și Scythia (o regiune antică ce include părți din Ucraina, Rusia și România de astăzi).

Tradiția afirmă, de asemenea, că Andrei a fost martirizat pentru credința sa. Cea mai larg acceptată relatare este că a fost răstignit pe o cruce în formă de X, care a devenit cunoscută sub numele de Crucea Sfântului Andrei. Această metodă de răstignire este uneori denumită „saltire”.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este celebrată la 30 noiembrie în tradiția creștin-ortodoxă. În Biserica Ortodoxă Răsăriteană, el este de asemenea comemorat pe 30 noiembrie, precum și în duminica dinaintea Crăciunului. 

În Biserica Ortodoxă, Sfântul Andrei este foarte venerat, iar viața și învățăturile sale sunt amintite cu venerație. Moștenirea sa nu constă doar în relația sa personală cu Iisus, ci și în rolul său de evanghelist și martir care a răspândit mesajul creștinismului. 

Emanuel Stan