13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:55
No menu items!

Românii vor consuma cu 5,1% mai multă mâncare în acest an, iar coșul de cumpărături va fi cu 7,6% mai bogat

spot_img

Majoritatea magazinelor au program prelungit între 1 şi 3 mai

Consumul de mâncare al românilor va crește cu 5,1% în acest an, iar coșul de cumpărături va fi cu 7,6% mai bogat decât în 2013, se arată într-un raport al Business Monitor International. Cel mai mult vor crește vânzările de băuturi răcoritoare, cu 10,3%.

”Deși estimăm că PIB-ul real al României va avea o creștere modestă de 2,8% în 2014, de la un avans estimat de 3,3% în 2013, credem că economia se îndreaptă spre o structură mai stabilă și mai sustenabilă. În timp ce avansul economic s-a datorat, în mare parte, exporturilor robuste, întărirea consumului privat susținut de o inflație redusă și de condiții favorabile de creditare ar putea să impulsioneze suplimentar PIB-ul în acest an. Toate acestea formează baza unei creșteri moderate a sectorului alimentar din România, pentru următorii ani”, se arată în raport.

Astfel, experții de la Business Monitor International anticipează un avans de 5,1% al consumului de mâncare în 2014 și o creștere de 5,3% a consumului de mâncare pe cap de locuitor. Raportul mai arată că valoarea vânzărilor de băuturi alcoolice va crește cu 3,4% în acest an, cea a băuturilor răcoritoare – cu 10,3%, în timp ce vânzările produselor care compun coșul total de cumpărături vor avansa cu 7,6%.

Experții iau în calcul și câteva riscuri pentru 2014, care ar putea influența aceste prognoze. Astfel, riscurile politice și economice sunt cele mai importante.

”Performanța economiei românești va continua să fie extrem de vulnerabilă la presiunile externe în contextul integrării în economia de ansamblu a UE, care stagnează în acest moment. În ceea ce privește evoluțiile politice interne, corupția rămâne o problemă, în timp ce instabilitatea politică cel mai probabil va continua în trimestrele viitoare”, se mai arată în raport.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, declara în luna decembrie a anului trecut că, în 2013, consumul intern nu a crescut fiindcă suplimentul de venituri rezultat din reîntregirea salariilor bugetarilor şi majorarea pensiilor s-a dus către plata ratelor la bănci, iar sistemul bancar nu a întors aceşti bani în economie.

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul  – principalul indicator pentru consum – a avut anul trecut un avans de doar 0,5% (în serie brută) şi 0,4% ca serie ajustată faţă de anul precedent, după ce în luna decembrie a înregistrat o creştere de 6,7%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, luna decembrie a readus consumul pe creştere, după ce în primele 11 luni acesta a avut un declin de 0,1%, potrivit aceleiaşi surse.

În primele două luni ale acestui an, însă, consumul a intrat pe un trend ascendent, după ce a crescut cu 6,3% față de perioada similară a anului trecut.

Cosmina Croitoru