17.4 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 21:40
No menu items!

Românii din Ucraina: Ne îngrijorează că din toamnă armata va recruta băieţi de 18 ani

spot_img

Reprezentanţii românilor din Ucraina susțin că se confruntă cu probleme legate de asimilarea promovată de statul ucrainean, de păstrarea identităţii și de închiderea şcolilor

ucraina_militariReprezentanţii românilor din Ucraina afirmă că principalele probleme cu care se confruntă sunt legate de asimilarea promovată de statul ucrainean, de păstrarea identităţii, de închiderea şcolilor, dar şi de faptul că tinerii români vor fi încorporaţi pentru a apăra frontiera de est ucraineană.

Românii din Ucraina sunt între asimilarea promovată de statul ucrainean şi ofensiva făcută de Rusia, de Federaţia Rusă. În estul Ucrainei avem o situaţie dramatică a românilor din sudul Basarabiei din regiunea Odessa, a celor din nordul Bucovinei, în ţinutul Herţa, unde este o presiune asimilaţionistă extrem de puternică. Se închid şcoli în continuare, se înfiinţează clase de limba ucraineană în cadru şcolilor româneşti, există presiuni asupra părinţilor pentru a-şi înscrie copiii în aceste clase, pentru ca în final întreaga şcoală unde s-au înfiinţat clase de limbă ucraineană să fie desfiinţată, a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (judeţul Harghita), preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Venind din zona de conflict, preşedintele Asociaţiei Naţionale Culturale Basarabia a românilor din regiunea Odessa, Anatol Popescu, a vorbit despre îngrijorările legate de încorporarea foştilor militari în termen, a cadrelor militare în rezervă, dar şi a tinerilor de 18 ani, începând din toamnă, în actualul context geopolitic.

Cu acel conflict armat din estul Ucrainei, situaţia românilor din sudul Basarabiei este una destul de anevoioasă. Se pare că Ucraina va reveni la o armată neprofesionistă, se pare că din toamnă vor fi recrutaţi băieţi de 18 ani, ceea ce e îngrijorător pentru mica noastră comunitate. În sudul Basarabiei sunt 80.000 de români şi oficial declaraţi moldoveni, e o comunitate destul de importantă şi ar fi păcat să moară românii pentru o cauză nu ştiu a cui.

Anatol Popescu
președinte, Asociaţia Naţională Culturală Basarabia din regiunea Odessa

Referindu-se la „atenţia” pe care statul român o acordă comunităţilor de români din Ucraina, acesta a afirmat că singurul preşedinte care a fost în regiunea Odessa a fost Emil Constantinescu, în 1997, cu ocazia semnării tratatului cu Ucraina.

Nu avem o relaţie şi un dialog foarte bun cu autorităţile de la Bucureşti. Strigător la cer este faptul că s-a ajuns până la momentul în care un preşedinte de asociaţie românească din sudul Basarabiei este invitat la Ziua Naţională a României în limba rusă. Suntem abandonaţi de statul român din anul 1940.

Anatol Popescu
președinte, Asociaţia Naţională Culturală Basarabia din regiunea Odessa

R.D.