4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:30
No menu items!

Românii cu mașini înmatriculate în Bulgaria riscă radierea autovehiculelor și chiar dosare penale

spot_img

Autoritățile de la Sofia au modificat legislația pentru a reduce numărul cetățenilor bulgari care sunt proprietari de mașini doar pe hârtie, autovehiculele fiind deținute, de fapt, de cetățeni străini (printre care se numără și foarte mulți români) care ajung să nu mai plătească asigurările și impozitele, și așa mult mai reduse decât în alte state.

Astfel, potrivit noilor prevederi legislative, mașinile înmatriculate în Bulgaria nu au voie să circule fără asigurare de răspundere civilă – echivalentul RCA de la noi – mai mult de 14 zile. După expirarea asigurării și trimiterea unei notificări către proprietar, mașina se radiază automat din circulație. Cel care deține autovehiculul trebuie să plătească mai întâi o amendă de 250 de leva (aproximativ 570 de lei), apoi poate înmatricula din nou mașina.

Toți detinătorii de autovehicule înmatriculate în Bulgaria au posibilitatea să verifice dacă acestea au sau nu asigurare pe site-ul Fondului de Garantare. Cei care nu se conformează și continuă să folosească mașina riscă chiar dosar penal pentru punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat.

Românii care își achiziționează o poliță de răspundere civilă în Bulgaria trebuie să fie și mai precauți, pentru că multe dintre aceste asigurări fie sunt false, fie nu sunt achitate de agenții care intermediază plata.

Legea a fost adoptată la Sofia ca urmare a numărului mare de cetățeni străini care înmatriculează mașinile în Bulgaria, pentru că întregul proces costă mai puțin aici. De multe ori, însă, străinii ajung să nu mai plăteasca impozitele sau asigurarea, susțin autoritățile bulgare. Potrivit acestora, scopul legii este de a stopa fenomenul prin care bulgarii sunt proprietari de autovehicule doar pe hârtie, iar mașinile sunt deținute, de fapt, de cetățeni străini.

Aproximativ 19.000 de mașini se află deja pe lista neagră a poliției rutiere bulgare, potrivit NTV, însă asigurătorii estimează că numărul autoturismelor înmatriculate în această țară, care nu au o poliță de răspundere civila valabilă ar putea depăși 570.000.

R.D.