11.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 10:08
No menu items!

România vrea în Schengen tocmai când spațiul de libertate de mișcare este anulat temporar în 11 țări

spot_img

Tot mai multe țări au luat decizia să introducă controalele la frontieră de teama atentatelor.

Criză internațională, riscul din ce în ce mai mare ca conflictul arabo-israelian să se extindă în întreg Orientul Mijlociu, atacurile și alarmele repetate din unele orașe europene au determinat Italia și alte zece țări să-și închidă granițele. Comisia Europeană a primit notificări oficiale cu privire la suspendarea liberei circulații prevăzută de Tratatul Schengen, fiind astfel introduse controalele la granița cu Slovenia informează RAI NEWS.

Guvernul italian a decis să reintroducă controalele la granița cu Slovenia , deoarece: „Măsurile poliției la frontiera italo-slovenă nu sunt adecvate pentru a garanta securitatea necesară”. Întărirea supravegherii italiene se referă și la granițele cu alte teritorii, precum Austria și Elveția. O atenție deosebită a fost anunțată de ministrul de Interne Piantedosi, privind tranzitul migranților. Tot în lumina știrilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles care sosise de la Lampedusa și rămăsese în Italia de mai multe ori când acesta începuse deja să se radicalizeze.

În total, unsprezece țări au reintrodus controalele la frontieră: pe lângă Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia, care deși nu fac parte din UE, aderă la spațiul Schengen.

„ Slovenia subliniază necesitatea caracterului temporar și proporțional al acestei măsuri, măsurile trebuie să fie proporționale și prietenoase față de cetățenii noștri , pentru a nu rupe legăturile culturale, de prietenie și de familie ale oamenilor care trăiesc de-a lungul graniței”. Un purtător de cuvânt al reprezentanței slovene în UE a declarat acest lucru agenției La Presse.

Între timp, după summitul extraordinar al celor 27 privind Orientul Mijlociu, președinția rotativă a UE (Spania) a procedat la activarea metodelor de răspuns integrat la crize politice (IPCR) în regim deplin . IPCR este mecanismul de răspuns la criză al Consiliului. Acesta sprijină luarea rapidă și coordonată a deciziilor la nivel politic al UE în cazul unor crize grave și complexe, reunind statele membre, instituțiile UE și alți parteneri cheie, inclusiv actori externi relevanți, cum ar fi Națiunile Unite și țările terțe.

Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina, relatează Agerpres.

”Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a explicat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

D.Constantin