17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:02
No menu items!

România trimite zeci de pompieri pentru a ajuta la stingerea incendiilor din Grecia

spot_img

40 de pompieri și 8 autospeciale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au pornit joi spre Grecia, în cadrul unui program care are în vedere consolidarea rezilienței autorităților elene în gestionarea incendiilor.

Potrivit IGUS, pompierii români vor fi prezenți pentru al treilea an consecutiv în Grecia, oferind sprijin în gestionarea incendiilor.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Românii vor participa la executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.

Primul contingent, care însumează 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială de stingere de capacitate mare, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă) a început deplasarea joi pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).

Toate autospecialele de stingere sunt echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.

În vara anilor 2021 și 2022, incendii uriaşe au distrus mari părţi din pădurile situate în zona Atenei, precum şi o suprafață considerabilă din pădurile existente pe cea de-a doua insulă grecească ca mărime, Evia.

La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.

„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, pe data de 02.05.2023, solicitarea autorităților elene de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure și în acest an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS”, mai arată IGSU.

                                                                                                                  Adina Silav