13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:40
No menu items!

România se află pe lista țărilor care au înregistrat scurgeri de metan. Gazul este de 80 de ori mai puternic decât C02

spot_img

Scurgerile de gaz metan din sectorul energetic din UE reprezintă o problemă serioasă. România a fost identificată printre țările care au cele mai mari scurgeri de metan la nivelul Uniunii.  În primii 20 de ani în atmosferă, metanul este de 80 de ori mai puternic decât C02.

Folosind o cameră performantă cu infraroșu, echipa non-profit Clean Air Task Force  (CATF) a descoperit scurgeri importante de metan în atmosferă, la 123 de unități de petrol și gaze din România, Austria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia și Polonia.

În prezent, UE nu reglementează emisiile de metan în sectorul energetic, ceea ce înseamnă că legile nu sunt încălcate de către companiile care gestionează site-urile chestionate de CATF.

În timp ce unele state membre solicită firmelor să raporteze unele emisii, nu există un cadru general care să le oblige să monitorizeze scurgerile sau să le remedieze.

„Dacă vrem să limităm creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, trecui să oprim aceste scurgeri” , a spus James Turitto de la CATF.

În total, CATF a identificat 271 de incidente; în unele locații, scurgerile de metan erau multiple.

UE va propune în acest an legi care vor obliga companiile de petrol și gaze să monitorizeze și să raporteze emisiile de metan, precum și să îmbunătățească detectarea și repararea scurgerilor.