11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:44
No menu items!

România, premiată de britanici pentru dobânzile obținute la împrumuturi

spot_img

Sumele atrase de Ministerul Finanțelor Publice de pe piețele externe sunt considerate cele mai bune emisiuni de obligațiuni lansate de vreun stat din regiune

Ministerul-Finantelor

România a primit, joi seară, premiul ”Cel mai bun emitent suveran în 2013” acordat de revista EMEA Finance. În luna februarie a acestui an, publicația a anunțat că România este apreciată ca fiind cel mai bun emitent suveran din regiune, pe anul trecut.

”Acordarea acestui premiu reflectă activitatea susţinută a României din anul 2013, în calitate de emitent suveran pe pieţele externe de capital, când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a atras de pe piaţa externă 3,1 miliarde de euro echivalent, respectiv 2 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari, aceste sume asigurând 19,5% din necesarul de finanţare a administraţiei publice centrale”, se arată într-un comunicat al MFP.

La acordarea premiului au fost luate în calcul nivelul scăzut al costului mediu, respectiv dobânzile, şi nivelul ridicat de suprasubscriere, adică cererea din partea investitorilor. De asemenea, în 2013 creditorii au fost extrem de diverși, atât din punct de vedere instituțional, cât și georgrafic.

Eforturile de consolidare fiscală pe care le-a făcut România în anii de criză, dar și întărirea rolului de jucător activ pe piețele de capital, au credibilizat țara în fața investitorilor.

Revista EMEA Finance este o publicaţie independentă care tratează subiecte ce privesc comunitatea financiară din regiunea EMEA (statele emergente din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) şi abordează activităţile, provocările şi oportunităţile din această regiune.

Cosmina Croitoru