3.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 7:58
No menu items!

România, loc fruntaş la sărăcie

spot_img

Aproximativ două milioane de lucrători români, dintre cei 4,3 milioane înregistraţi oficial, se află sub pragul sărăciei, România fiind a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europenă, se spune într-un comunicat al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa„, cu ocazia Zilei de Luptă Împotriva Sărăciei.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” cere creşterea valorii salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2013 la cel puţin 850 lei.

„În România există circa 2.000.000 de lucrători care se află sub pragul de sărăcie, din cei 4.300.000 de lucrători înregistraţi oficial”, se arată într-un comunicat de presă al confederaţiei.

În ultimii ani, se mai spune în comunicat, politica guvernelor anterioare a fost „axată aberant” pe reducerea veniturilor, iar în paralel a fost modificată legislaţia din domeniul muncii, măsuri care nu au făcut decât să crească dramatic gradul de sărăcie a populaţiei.

CNS „Cartel Alfa” cere modificarea imediată, prin Ordonanţă de Urgenţă, a prevederilor Legii Dialogului Social, aceasta fiind un demers care ar stopa eficient pauperizarea populaţiei şi a celor care muncesc.

„Ziua de Luptă Împotriva Sărăciei nu are voie să treacă neobservată de actualul guvern al României, în condiţiile în care sărăcia este o problemă majoră în România, iar instrumentele pentru reducerea sărăciei celor ce muncesc şi a populaţiei, în general, stau în mâna Guvernului”, se mai arată în comunicat.

Harta sărăciei europene plasează Bulgaria pe primul loc. 41,6% din populaţia Bulgariei trăieşte la limita sărăciei. România se plasează cu a doua poziţie. 41,4% din români se zbat să supravieţuiască cu resurse limitate.

Rezultă, aşadar că doua din cinci persoane se află mai jos de pragul sărăciei.

Următoarele poziţii sunt ocupate tot de foste state europene. Al treilea loc este ocupat de Letonia (38,1% din totalul populaţiei), urmată de Lituania (33,4%) şi de  Ungaria (29,9%). S.S.