17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:09
No menu items!

România își retrage militarii din Afganistan, începând din luna mai

spot_img

Cei peste 600 de militari români din Afganistan se întorc acasă. Procesul de retragere a forţelor aliate începe din 1 mai.

Aliaţii din cadrul NATO şi-au anunţat, miercuri, decizia de a începe retragerea forţelor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza „în câteva luni”, potrivit unui comunicat publicat de Alianţă şi citat de AFP.

România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, după participarea la reuniunea extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferinţă.

„Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a scris ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al MApN, partea română a apreciat, în cadrul reuniunii, maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situaţiei din Afganistan, atât din perspectiva dialogului şi coordonării cu Aliaţii, cât şi în ceea ce priveşte impulsionarea negocierilor şi procesului de pace intra-afgan.

De asemenea, în contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. „Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei”, se mai arată în comunicatul MApN.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus marți că aliații NATO vor părăsi Afganistanul în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până la 11 septembrie.

În jur de 7.000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia se află în prezent în Afganistan, acestea depășindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldați americani rămași în țară.