15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 5:53
No menu items!

România iese din procedura de deficit excesiv. Consiliul ECOFIN decide, formal, la 21 iunie

spot_img

România iese din procedura de deficit excesiv. Consiliul ECOFIN decide, formal, la 21 iunie

Comisia Europeană a recomandat miercuri Consiliului ECOFIN să abroge procedura de deficit excesiv pentru cinci state, printre care și România. Miniștrii de Finanțe vor discuta recomandarea făcută de Comisie la reuniunea Consiliului ECOFIN din 21 iunie, de la Luxemburg. Procedural, decizia va fi una formală.

Procedura de deficit excesiv pentru România a fost lansată în 2009. ”Recesiunea mult mai mare decât se estimase din 2009 a dus la o scădere semnificativă a veniturilor publice, ceea ce a determinat o creștere a deficitului public la 9% din PIB, în ciuda eforturilor depuse în vederea reducerii cheltuielilor publice”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene (CE).

Deficitul a fost ulterior redus la 6,8% din PIB în 2010, la 5,6% din PIB în 2011 și la 2,9% din PIB în 2012, valoare care este sub valoarea de referință de 3% din PIB prevăzută în tratat.

În previziunile serviciilor Comisiei din primăvară pentru 2013, se estimează că deficitul public general va scădea la 2,6% din PIB în 2013 și la 2,4% din PIB în 2014 — în condițiile menținerii politicilor actuale — astfel, rămânând cu mult sub valoarea de referință de 3% din PIB din tratat.

În prezent există o procedură de deficit excesiv (PDE) în curs de desfășurare pentru 20 de state membre ale UE. Aceasta înseamnă că toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Germaniei, Estoniei, Luxemburgului, Maltei, Finlandei și Suediei fac obiectul unei PDE.

”Astăzi, Comisia a propus abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru Italia, Letonia, Ungaria, Lituania și România. Însă Comisia a propus, de asemenea, deschiderea unei proceduri de deficit excesiv pentru Malta. Astfel, în cazul în care Consiliul urmează recomandările Comisiei, numărul total de țări în PDE va scădea la 16”, a transmis CE.

Cosmina Croitoru