20 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 14:09
No menu items!

România dă în judecată Austria din cauza blocadei Schengen. Ciolacu: „Paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB”

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră va acționa în instanță Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la spațiul Schengen.

Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române”, a spus Ciolacu, întrebat ce strategie va aborda România pentru a-l convinge pe Nehammer să renunţe la veto-ul împotriva aderării la Schengen.

Problema intrării României în Schengen va ajunge la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie. Dacă și atunci Austria se va opune, România o va da în judecată, a precizat Ciolacu.

„În cazul în care cancelarul Nehammer își folosește din nou dreptul de veto în mod nejustificat, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să contest decizia Austriei la Curtea Europeană”, a subliniat Ciolacu.

„Spania, aflată la președinția Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie la Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susţin aderarea României”, a adăugat Ciolacu.

Potrivit lui Ciolacu, România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

„Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a mai precizat Ciolacu.

Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie 2022 de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, care s-a opus aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet.

Austria a respins recent și apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.

                                                                                                                  Adina Silav