10.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 21:52
No menu items!

România ar putea exporta gaze

spot_img

România ar putea exporta gaze naturale începând cu anul 2013, după eliminarea restricţiilor tehnice, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu.

„Până la sfârşitul acestui an se vor încheia toate probele pentru exportul de gaze”, a declarat miercuri Rodin Traicu.

Exportul de gaze nu este posibil în prezent din cauza restricţiilor tehnice. România are o singură conductă de gaze cu Ungaria, prin care în acest moment poate doar importa. Sunt în construcție alte două rețele de conectare cu Bulgaria şi Republica Moldova.

Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizată în 2010. România are doi producători mari de gaze, Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care asigură două treimi din consum. Diferenţa este importată prin intermediari din Rusia.

Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori în ultimii ani că intenţionează să exporte gaze.

Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre condiţiile discutate de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Conform datelor oficiale, România are rezerve sigure pentru zece ani. Rezervele geologice de gaze totalizează 660, 602 miliarde de m3, iar cele sigure reprezintă 109,284 de miliarde m3.  Producţia anuală este de circa 11 miliarde de m3.

Recent, şeful OMV spunea că rezervele de gaze din Marea Neagră sunt uriaşe. OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat în prima parte a acestui an că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagra.

La o estimare iniţială, zăcământul de gaze naturale de aici are de la 42 la 84 miliarde m3, adică de 3-6 ori consumul anual al României.(S.S.)