20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 15:35
No menu items!

România ar putea declara mâine epidemie de gripă

spot_img

România este la un pas de a avea o nouă epidemie de gripă. Sunt deja înregistrate mii de cazuri, numeroase decese, iar spitalele sunt copleșite. Ministerul Sănătății intenționează să declare joi epidemia de gripă, însă mai asteaptă actualizarea ultimelor date transmise miercuri seară de direcțiile de sănătate publică din toată țara.

Numărul îmbolnăvirilor este în continuă creştere. Doar în ultima săptămână, au fost aproape 7.000 de noi cazuri. În total, peste 120.000 de oameni au ajuns la spital cu infecţii respiratorii acute.

Iar, în ultimele zile, 18 oameni au fost ucişi de complicaţiile cauzate de virus, printre ei şi un copil de doar 4 ani.

În total, 40 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza gripei.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis luni seara că România se află în a treia săptămână consecutivă de creştere „abruptă” a cazurilor de gripă.

În municipiul Bucureşti au fost raportate 1.250 de cazuri de gripă, în Cluj 920, iar în judeţele Prahova şi Constanţa peste 400.

Temperatură, tuse puternică sau dureri musculare, sunt principalele simptome care trimit mii de pacienţi în aceste zile la spitale. Mulţi dintre ei sunt copiii de doar câţiva ani.

La camerele de gardă, medicii abia mai fac faţă avalanşei de pacienţi, majoritatea fiind nevaccinaţi.

Ce măsuri ar putea fi luate în spitale sau şcoli

Datele privind cazurile de gripă raportate astăzi ar putea aduce în primul rând noi reguli în unităţile medicale, unele dintre ele stabilind deja ca vizitele aparţinătorilor să fie reduse sau să fie suspendate.

Personalul medical va trebui să poarte cu stricteţe echipamentul de protecţie, astfel încât să nu ducă boala şi altor pacienţi. Totodată, masca de protecţie va fi recomandată atât pacienților, cât şi aparţinătorilor. Iar unităţile medicale ar trebui să găsească saloane separate pentru cei cu gripă sau viroze, dacă infrastructura medicală permite acest lucru.

Reguli noi vor fi recomandate și în şcoli, dar şi în spațiile publice aglomerate. De exemplu, aerisirea periodică a claselor și triajul epidemiologic realizat, bineînțeles, înainte de începerea cursurilor.

Ultima oară când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv, când au fost înregistrate peste 7.000 de îmbolnăviri și mai multe decese.

Ce este gripa

Gripa este boala respiratorie contagioasă, cauzată de un virus, care se răspândește foarte ușor printr-un strănut ori prin tusea unei persoane deja infectate. Gripa poate fi contagioaasă chiar cu 1,2 zile înainte de a-și manifesta primele simptome, dar și până la 7 zile după ce persoana infectată s-a îmbolnăvit.

Tipuri de Gripă

Există trei tipuri principale de gripă: Gripă de tip A; Gripă de tip B; Gripă de tip C. Virusurile de tip A și B pot cauza epidemii sezoniere, des întâlnite în Europa în fiecare iarnă, în timp ce virusul de tip C provoacă apariția afecțiunilor respiratorii ușoare.

                                                                                                     Adina Bucur Silav