25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 18:50
No menu items!

Rocada consulilor. Printre numiri, fiul lui Miron Mitrea și fiica unui acționar Teldrum

spot_img

Guvernul Ciolacu a realizat vineri o rocadă a diplomaților români plecați în misiuni internaționale.

În ședința de Guvern de vineri au fost adoptate 15 hotărâri privind desemnarea unor consuli generali de a-și exercita atribuțiile în diverse orașe importante ale lumii: Barcelona, Bari, Bonn, Hong Kong, Madrid, Marsilia, Milano, Montreal, München, Roma, Sevilla, Stuttgart, Vârșeț, Szeget și Torino.

„În cadrul ședinței de guvern de vineri, 18 august 2023, au fost adoptate cincisprezece Hotărâri de Guvern privind noi numiri în funcția de consul general, șef de oficiu consular de carieră cu rang de consulat general. Aceste noi propuneri de numire au rezultat în urma punerii în aplicare a Procedurii de numire a consulilor generali ai României, lansată la data de 15 martie 2023, de către Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Secretariatul General al Guvernului”, anunță MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat lista cu cele cincisprezece persoane propuse pentru a ocupa o funcție de consul general. Ei nu sunt la primul mandat, Guvernul realizând practic o rocadă a lor.

Consului general la Torino Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, un apropiat al fostului lider PSD Liviu Dragnea și acționar al firmei Tel Drum, a fost mutată în aceeași funcție tot în Italia, dar de data aceasta la Bari,

 Polițistul consul general la Consulatul General al României la Chicago – Illinois  a fost adus în Europa și numit de Ciolacu, pe aceeași funcție, la Madrid, Spania.

Consulul şef din Catania, Carmen Liliana Iacob, a fost nevoită să plece din sudul Italiei, unde este vară tot timpul anului, în nordul țării, la Milano, într-o zona industrială.

Consulul general din Bilbao, Marian Popescu, s-a mutat din Spania în Italia, la Roma.

Si Cosmin Mitrea, fiul fostului ministru Miron Mitrea, promovat anul trecut consul la Roma, a fost numit de guvernul Ciolacu consul general la Sevilla. Până în anul 2021, fiul lui Miron Mitrea a fost consul al României la Barcelona. În 2019, acesta a avut atribuții în organizarea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale, în Spania. Potrivit propriei declarații de avere, Cosmin Mitrea a câștigat în această funcție 19.241 euro și 58.538 lei (venitul anua).

Consulul general Anca Corfu a fost mutată pe aceeași funcție din Cahul, Republica Moldova, în Vârșeț, Serbia.

Consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a fost mutat în Italia, la Torino.

MAE a precizat că la stabilirea nominalizărilor pentru funcția de consul general au fost avute în vedere „criterii specifice acestor posturi, pentru a asigura reprezentarea României în afara granițelor țării la un standard adecvat, coroborate cu obiectivele propuse de către candidați în cadrul proiectului de mandat, respectiv modul în care acestea au fost prezentate în cadrul interviului, conform procedurii”.

Lista nominală a celor 15 persoane nominalizate:

Consulatul General al României la Barcelona – Sandra-Liliana Gătejeanu-Gheorghe;

Consulatul General al României la Bari – Ioana Gheorghiaș;

Consulatul General al României la Bonn – Dan Moraru;

Consulatul General al României la Hong Kong – Mircea Ciulu;

Consulatul General al României la Madrid – Florea Tiberiu Trifan;

Consulatul General al României la Marsilia – Aurelia Grosu;

Consulatul General al României la Milano – Carmen Liliana Iacob;

Consulatul General al României la Montreal –Tullia-Imola Balla;

Consulatul General al României la Munchen – Miheia Mălina Diculescu-Blebea;

Consulatul General al României la Roma – Marian Popescu;

Consulatul General al României la Sevilla – Cosmin Mitrea;

Consulatul General al României la Stuttgart – Vlad Vasiliu;

Consulatul General al României la Vârșeț – Anca Corfu;

Consulatul General al României la Szeged – Trandafir-Florin Vasiloni;

Consulatul General al României la Torino – Cosmin Dumitrescu.

D.Constantin