7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 3:18
No menu items!

Reparaţii la liniile electrice de la centrala nucleară de la Cernobîl. Există încă daune în afara amplasamentului

spot_img

Tehnicienii au început să lucreze pentru a repara liniile electrice avariate care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit organului de pază nuclear al ONU, citat de CNN.

​ ”Ucraina a declarat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) că tehnicienii au început să repare liniile electrice avariate în încercarea de a restabili sursele externe de energie electrică la amplasamentul centralei nucleare Cernobîl, controlată de Rusia, care au fost întrerupte în întregime la începutul săptămânii”, a declarat, vineri, directorul general AIEA Mariano Grossi, citat într-un comunicat de presă al Agenţiei. 

Autoritatea de reglementare a Ucrainei a transmis că tehnicienii, care au început lucrările în seara zilei de 10 martie, au reuşit să repare o secţiune, dar energia electrică din afara amplasamentului era încă oprită, indicând că există încă daune în alte locuri. 

”Eforturile de reparaţii vor continua, în ciuda situaţiei dificile din afara amplasamentului CNE”, a adăugat directorul AIEA. 

Generatoarele diesel de urgenţă furnizează energie de rezervă centralei din 9 martie, iar autoritatea de reglementare a raportat că a fost livrat combustibil suplimentar la instalaţie. 

”Cu toate acestea, rămâne important să se repare liniile electrice cât mai curând posibil”, a adăugat directorul AIEA. 

Liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni, ultima fiind „distrusă ca urmare a bombardării ocupanților” miercuri, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galuşcenko. 

Ministrul a subliniat că electricitatea este necesară pentru menţinerea mecanismelor de răcire la instalaţia de combustibil nuclear uzat.

                                                                                                                    Adina Silav