7.8 C
București
luni, 4 martie 2024 - 0:25
No menu items!

Reguli noi în România după uciderea ursului Arthur. Urșii nu vor mai fi vânați de „invitați străni” ci doar de personalul tehnic

spot_img

Impușcarea ursului Arthur, un exemplar de 17 ani despre care se spune că ar fi fost cel mai mare din Europa, schimbă legislația în România. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat joi seara, la Digi24, că a schimbat regulile privind împușcarea urșilor care reprezintă un pericol pentru comunități. Vor putea fi împușcați numai de personalul tehnic al asociațiilor de vânătoare care depun solicitarea și niciodată de „invitați” în goana după trofee.

„De astăzi sunt schimbate regulile, de acum încolo, cât sunt eu ministru, cei care vin să vâneze nu mai pot să vină. Începând de astăzi, toate extragerile în caz de forță majoră – de pericol pentru sănătatea publică, de pericol pentru viața umană, de pericol pentru bunuri – se fac de către asociația care a solicitat și de către personalul tehnic, ca să nu mai avem discuții niciodată dacă a fost membru, dacă n-a fost membru. Personalul tehnic al asociației să execute”, a declarat ministrul mediului.

El a explicat că „extragerea” nu înseamnă relocarea animalului, ci eliminarea lui prin împușcare.

Ministrul a mai precizat că derogările nu se dau pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se doar măsura relocării.