10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 22:09
No menu items!

“Regele cocainei” Rocco Morabito a fost arestat. Șeful unei organizaţii mafiote italiene, printre cei mai căutaţi zece infractori din lume

spot_img

Rocco Morabito, unul dintre șefii organizaţiei mafiote italiene ‘Ndrangheta, a fost arestat, luni, la doi ani după ce a fugit dintr-o închisoare din Uruguay. Cunoscut drept „regele cocainei”, el a evadat alături de alți deținuți prin acoperișul închisorii.

Arestarea lui Morabito, unul dintre cei mai căutaţi zece infractori din lume, s-a produs în oraşul Joao Pessoa, din nord-estul Braziliei, în timpul unei operaţiuni comune a poliţiei federale braziliene şi Interpol, a anunţat ministrul brazilian al justiţiei şi al securităţii publice Anderson Torres, transmit AFP, Reuters şi dpa.

Agenţia de presă italiană ANSA a relatat că în arestare au fost implicate, de asemenea, autorităţile italiene şi cele americane.

În iunie 2019, Rocco Morabito (54 de ani) a evadat din închisoarea INR situată în Montevideo, unde era în aşteptarea extrădării în Italia, alături de alţi trei deţinuţi.

El făcea obiectul unei notificări speciale de către Interpol pentru apartenenţă, între 1988 şi 1994, la o organizaţie infracţională specializată în traficul internaţional de droguri.

Printre alte delicte, Morabito este acuzat de asigurarea transportului de droguri în Italia, vânzarea acestora la Milano, iar ulterior de importarea din Brazilia a 592 kilograme de cocaină în anul 1992 şi a 630 kilograme de cocaină în 1993.

Morabito se ascunde de autorități încă din 1994, de la o operațiune de poliție în care a fost prins plătind milioane pentru a importa cocaină în Milano din America de Sud.

A fugit inițial în Brazilia și se crede că a locuit în Uruguay din 2002, după ce a intrat în țară cu un pașaport brazilian fals. El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în lipsă în Italia.

După ce a trăit sub o identitate falsă timp de treisprezece ani într-un oraș uruguayan, a fost arestat la un hotel din Montevideo în septembrie 2017.  În ianuarie 2019, Morabito și alți trei deținuți au scăpat printr-o gaură din acoperișul închisorii.