26.7 C
București
marți, 9 august 2022 - 2:08
No menu items!

Redeschiderea unor mine de magneziu și grafit ar putea începe în 2023

spot_img

România are o parte din cele 137 de materii prime critice de care UE este dependentă, printre care magneziul și grafitul, și procesul de redeschidere a unor astfel de mine în țara noastră va începe în anul 2023, a anunțat, marți, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„La nivelul Comisiei Europene a fost revizuită politica industrială. Au fost identificate 137 de materii prime critice de care UE este dependentă ținând cont de obiectivele de mobilitate și decarbonizare. România are o parte dintre aceste resurse pe care noi le-am exploatat în anii anteriori și apoi am închis minele, din rațiuni economice, nu comentez ce s-a întâmplat pentru că nu s-a întâmplat doar în România.

Una dintre materiile prime este magneziul, care este un element foarte important pentru producția de aluminiu și pentru industria automotive. În această zonă am demarat împreună cu ANRM discuții și avem în consultare publică normele de aplicare a Legii Minelor, pas esențial pentru demararea acestor proiecte”, a declarat ministrul Florin Spătaru.

O altă materie primă este grafitul.

„Redeschiderea minelor de grafit presupune adoptarea normelor de aplicare a Legii minelor în care să fie menţionat, ca obiectiv, redeschiderea minelor închise şi, de asemenea, Hotărâri de Guvern care să ducă la redeschiderea acelor mine, punctual. Ne propunem ca până la sfârşitul anului să finalizăm aprobarea acestor acte normative, urmând ca investiţiile efective să poată să fie realizate începând cu 2023. Pentru asta discutăm cu Comisia Europeană, pentru a găsi resursele necesare prin fonduri europene pentru retehnologizare”, a afirmat Florin Spătaru.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO: Wikipedia