8.1 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 23:11
No menu items!

Război în Ucraina. Zelenski, despre ultimul atac de la Kiev: „O umilire a ONU de către Rusia, rămasă fără răspuns”

spot_img

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că este recunoscător SUA, preşedintelui Joe Biden şi Congresului pentru „echivalentul celebrului program Împrumut şi Închiriere”, despre care a afirmat că „a ajutat mult în lupta împotriva naziştilor în timpul ceşi întreaga lume liberă sălui de-al Doilea Război Mondial”. „Sunt sigur că acum programul va ajuta Ucraina  îi învingă pe urmaşii ideologici ai naziştilor”, a adăugat el. Despre ultimul atac cu rachete asupra Kievului, care a avut loc chiar în timpul vizitei secretarului general al ONU, Zelenski a spus: „Din păcate, o umilire atât de deliberată şi brutală a ONU de către Rusia a rămas fără un răspuns puternic.”

„A 65-a zi a apărării noastre se apropie de sfârşit. Îi învingem pe ocupanţi în toate direcţiile în care încearcă să avanseze”, a susţinut Zelenski, în mesajul său.

El a afirmat că situaţia din regiunea Harkov este dificilă, dar există „succes tactic important”. „În Donbas, ocupanţii fac totul pentru a distruge orice viaţă. Bombardamente brutale şi constante, atacuri constante ale ruşilor asupra infrastructurii şi zonelor rezidenţiale arată că Rusia vrea să transforme această zonă într-una nelocuită. De aceea, apărarea ţării, protecţia oamenilor sunt chiar o luptă pentru viaţă. Pentru Lisichansk, Severodoneţk, Popasna, Kramatorsk, Sloviansk, Marinka şi alte oraşe şi comunităţi din Donbas pe care trupele ruse vor să le transforme în ruine, absolut totul se decide în acest război”, a susţinut preşedintele ucrainean. El a adăugat că aceste oraşe vor supravieţui doar dacă Ucraina va rezista.

„Dacă invadatorii ruşi reuşesc să îşi realizeze planurile, cel puţin parţial, vor avea destulă artilerie şi aeronave pentru a distruge întregul Donbas. Aşa cum au distrus Mariupolul. Oraşul, care era unul dintre cele mai dezvoltate în regiune, este doar un lagăr de concentrare în mijlocul unor ruine. Şi ordinul ocupanţilor din acea parte din Mariupol pe care din păcate încă o controlează diferă nesemnificativ de ceea ce au făcut naziştii în teritoriile ocupate din Europa de Est. Dar trupele ruse reuşesc să fie chiar mai cinice decât naziştii în urmă cu 80 de ani. La acea vreme, invadatorii nu au spus că locuitorii din Mariupol şi apărătorii oraşului s-au bombardat şi s-au omorât ei înşişi”, a mai spus Volodimir Zelenski.

„Sunt recunoscător Statelor Unite, preşedintelui Biden şi Congresului pentru echivalentul celebrului program de Împrumut şi Închiriere, care va fi foarte folositor în lupta împotriva Rusiei, împotriva invadatorilor ruşi. Care a ajutat mult în lupta împotriva naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a mai afirmat Zelenski. Și a adăugat: „Sunt sigur că acum programul Împrumut şi Închiriere va ajuta Ucraina şi întreaga lume liberă să îi învingă pe urmaşii ideologici ai naziştilor, care au pornit un război împotriva noastră pe pământul nostru. Programul Împrumut şi Închiriere şi alte programe în sprijinul Ucrainei sunt dovada palpabilă că libertatea poate încă să se apere împotriva tiraniei”.

Zelenski a mai afirmat că Guvernul Ucrainei a dezbătut problema eliminării deficitului de pe piaţa de combustibil, pentru că, în multe regiuni ale ţării sunt cozi şi preţuri în creştere la staţiile de carburant.

„Ocupanţii distrug în mod deliberat infrastructura pentru producţia, aprovizionarea şi depozitarea combustibilului. Rusia ne-a blocat şi porturile, aşa încât nu există soluţii imediate de a reumple deficitul. Dar oficialii guvernamentali promit că într-o săptămână, maximum două, va fi găsit un sistem de a aproviziona Ucraina cu combustibil care să prevină un deficit. Este o sarcină grea după atacul rusesc cu rachete la rafinăria Kremenciuk. Dar oficialii guvernamentali împreună cu distribuitorii, comercianţii şi reţelele de combustibil trebuie să o îndeplinească, indiferent cât ar fi de grea. Sunt sigur că o vor face. Trebuie să luăm de la Uniunea Europeană atât combustibil cât au nevoie cetăţenii noştri acum”, a punctat el.

El a menţionat că ambasadorul Regatului Unit în Ucraina Melinda Simmons a revenit la Kiev vineri. „În prezent, 27 de misiuni diplomatice străine operează în capitala ţării noastre. Şi acesta este un gest extrem de important, de sprijin pentru Ucraina, pentru care le suntem recunoscători tuturor. Astfel de gesturi, împreună cu un sprijin puternic defensiv, financiar şi politic din partea lumii libere, înseamnă că nevoia de a înceta războiul devine tot mai evidentă pentru Rusia. Învingerea ocupanţilor este ceva ce nu poate fi schimbat”, a subliniat el.

Zelenski a adăugat că în zonele temporar ocupate din regiunea Herson, „colaboratorii spun că se pregătesc pentru o aşa-zisă trecere la «zona rublei»”. „Orice încercare de a transfera teritoriul nostru în sistemul administrativ, monetar sau orice alt sistem al Rusiei va înseamna un singur lucru: Rusia însăşi va avea de suferit. Răspunsurile noastre, sancţiunile şi alte reacţii ale lumii libere la acţiunile agresive ale Rusiei nu vor întârzia”, a avertizat Zelenski.

El a mai spus că la Kiev continuă îndepărtarea molozului în locurile unde au lovit două rachete ruseşti în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres. „Din păcate, o umilire atât de deliberată şi brutală a ONU de către Rusia a rămas fără un răspuns puternic„, a adăugat el.

Zelenski a transmis condoleanţe rudelor jurnalistei Vera Girici, care a murit după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidenţială din Kiev, spunând că ea a devenit al 23-lea reprezentant media care şi-a pierdut viaţa de la începutul invaziei de către Rusia.

Preşedintele ucrainean a menţionat că a oferit distincţii unor luptători şi familiilor celor care au murit în lupte.

Raluca Dan