16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:24
No menu items!

Raportul deceselor COVID: Autoritățile NU știu câți români au murit de coronavirus

spot_img

România nu știe câți morți de COVID-19 are! Este concluzia desprinsă din raportul Ministerului Sănătății cu privire la diferențele raportate în platformele care au fost folosite pentru a raporta decesele pacienților infectați cu SARS CoV 2.

Membrii comisiei care a întocmit acest raport au concluzionat că niciuna dintre platforme nu relevă situația reală, din cauza modului de raportare. Estimarea specialiștilor este că platforma Corona Forms are o acuratețe de aproximativ 96%, însă nimeni nu știe datele reale din cauza erorilor de raportare din spitale. Concret, față de Corona Forms, aplicația Ministerului Sănătății a raportat cu 13% mai mult decât datele înregistrate la INS.

O altă concluzie cu privire la platforma Ministerului Sănătății este că aceasta are ”mai curând, rolul de a fi un instrument pentru managementul operațional (distribuire de materiale și echipamente, identificare rapidă nevoi de resurse/resurse pentru pacienți în stare gravă) decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor”. Așadar, autoritățile s-au raportat la o platformă care nu avea deloc date exacte ci, mai degrabă, oferea informații logistice despre situația reală din spitale și nu avea legătură cu datele concrete privind decesele.

Mai mult, comisia notează că pentru platforma alerte.ms “nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele înregistrate în alerte.ms și totodată aceste date nu sunt fructificate în analize sau în decizii operative”.

După toate problemele înregistrate în acest sistem, bomba specialiștilor de la Ministerul Sănătății vine la final, sub formă de “recomandări”!

Concret, membrii comisiei spun că singurul moment în care vom putea stabili numărul final de decese COVID este la finalul pandemiei, când autoritățile pot verifica deces cu deces datele din certificatele de deces și cele din platforma Corona Forms.

În același timp, comisia aduce în atenția Ministerului Sănătății faptul că dubla raportare, pe platforme diferite și principii diferite, nu a făcut nimic altceva decât să ridice confuzii, deoarece implică mai mult timp pentru validare și, indiferent de eforturile autorităților, tot vor apărea neconcordanțe între cele două raportări.

C. Dumitrescu