13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 23:21
No menu items!

Raport șocant: Peste jumătate dintre copiii lumii îndură războiul, sărăcia și discriminarea

spot_img

Peste jumătate dintre copiii din întreaga lume se află în situații de risc. Acestea sunt legate de una sau mai multe dintre următoarele amenințări: război, sărăcie și discriminare la adresa fetelor, conform unui raport al organizației Salvați Copiii, citat de CNN.

În raportul publicat înainte de Ziua internațională a copilului, sărbătorită pe 1 iunie se estimează că 1,2 miliarde de copii sunt expuși la cel puțin unul dintre pericolele amintite. Dintre aceștia, 153 de milioane de copii se află în situații de risc extrem determinate de toate trei.

„Mai mult de jumătate dintre copiii lumii își încep viața cu, ‘handicapul’ de a fi fete, de a fi săraci sau de a crește în zone afectate de război. Mariajele timpurii, exploatarea copiilor prin muncă și malnutriția sunt câțiva dintre factorii cu un impact puternic, care le pot fura copiilor copilăria”, spun autorii raportului.

Indicele „Sfârșitul copilăriei” (End of Childhood) al organizației Salvați Copiii clasifică țările lumii în funcție de criterii precum mortalitatea, malnutriția, abandonul școlar, mariajul forțat, sarcina în adolescență și exploatarea prin muncă. În vârful clasamentului se află, la egalitate, Singapore și Slovenia, în timp ce Nigeria se situează pe ultimul loc. Germania și Marea Britanie se află pe locul al 12-lea, iar SUA și Rusia ocupă pozițiile a 36-a, respectiv a 37-a.

Cei mai săraci copii ai lumii sunt concentrați în zonele rurale (81%), iar mulți trăiesc în Africa Subsahariană și Asia de Sud. Doar în India se află 30% între ei. Datele colectate pentru realizarea indicelui relevă existența unei uriașe prăpăstii între țările sărace și cele bogate în ceea ce privește situația copiilor, însă există discrepanțe majore și în interiorul țărilor avansate.

Deși numărul copiilor exloatați prin muncă a scăzut la nivel global cu aproximativ 40% din anul 2000, se estimează că 152 de milioane de copii sunt forțați să muncească pentru a se întreține pe ei și pe familiile lor.

Alex Militaru