6.9 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 5:15
No menu items!

Raport guvernamental:PDL a instituționalizat corupția UPDATE

spot_img

Corpul de control al premierului va sesiza organele de urmărire penală asupra activităţii fostei conduceri a Autorităţii de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice. Această instituţie este acuzată că ar fi acoperit nereguli la Primăria sectorului 3, Metrorex, Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Galaţi.

Conform raportului  s-a constatat că Ministerul Afacerilor Europene a transmis, pe 28 martie 2012, preşedintelui ANRMAP că în sistemul EU Pilot a fost introdusă o solicitare de informaţii din partea Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de către Primăria Sector 3 – Bucureşti, în perioada 2008-2010, a unui număr de 77 de contracte care ar fi fost propuse şi obţinute prin procedura „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare”. S-a solicitat, totodată, transmiterea răspunsului oficial până pe 30 aprilie 2012.    Chiar şi după primireaa variantei oficiale a scrisorii Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii, pe 25 aprilie 2012, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă, nu a dat curs solicitării Ministerului Afacerilor Europene şi Comisiei Europene. Abia la 13 iunie 2012, după ce Ministerul Afacerilor Europene a revenit cu această cerere, preşedintele ANRMAP a comunicat că acţiunea de supraveghere la Primăria Sector 3 a fost inclus în planul de control pentru luna iunie 2012.

În acelaşi timp, deşi potrivit raportului existau fapte care constituiau contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, echipa de control din cadrul ANRMAP a aplicat autorităţii locale doar un „avertisment”.

Inspectorii mai spun că, în perioada 2010-2011, conducerea ANRMAP, întrunită în cadrul Colegiului consultativ din cadrul instituţiei, a hotărât, deşi era ilegal pentru că-şi depăşeau atribuţiilor de serviciu, anularea unor procese-verbale de constatare şi sancţionarea a contravenţiilor şi înlocuirea unor amenzi contravenţionale cu avertisment. Prin urmare,  contravenienţii, autorităţi contractante potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în materia achiziţiilor publice, au fost exonerați de la plata unor amenzi în cuantum total de 385 000 lei, suma cu care a fost prejudiciat bugetul statului.

Corpul de control al primului-ministru anunță că va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma desfăşurării acţiunii de control, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotârasca asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii respective şi asupra vinovaţiei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că guvernul a încheiat controlul activităţii fostei conduceri a Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, iar concluziile denotă că această structură a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene.

„Un sistem de protecţie politică a încurajat fraudarea fondurilor europene, fie că este vorba de Primăria sectorului 3, unde toate programele au fost fraudate cu sprijinul ANRMAP şi al preşedintei, fie că este vorba de Primăria Târgu Mureş. O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene”, le-a spus miniştrilor primul-ministru Victor Ponta, în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a subliniat că actualul primar PSD din sectorul 3 va fi obligat să restituie fondurile care ar fi fost fraudate de fostul primar PDL.

Recent premierul a enumerat 15 bombe cu ceas lăsate moștenire de guvernarea PDL printre care și blocarea fondurilor europene din cauza deficiențelor descoperite în gestionarea banilor în perioada 2010-2011.

UPDATE ora 12.30

Fostul şef al ANRMAP Cristina Trăilă a anunţat că va ataca în instanţă raportul Corpului de Control al premierului, în care este acuzată de nereguli privind achiziţii publice, şi arată că doar noua conducere a Autorităţii este vinovată de rezultatele în cazul contractelor Primăriei sectorului 3.

„Precizez că niciunul din contractele de care se face vorbire nu sunt contracte pe fonduri europene, prin urmare ANRMAP nu a blocat sau direcţionat vreun ban european. Intenţionez să atac în instanţă acest raport al Corpului de Control. Este evident că Ponta e presat de colegii lui din USL să vină cu unele diversiuni care să acopere eşecul guvernării în privinţa atragerii fondurilor europene. Atacurile lui Victor Ponta la ANRMAP reprezintă o încropeală aruncată pe piaţă pentru a muta atenţia de la subiectul principal: acela că USL a atras zero fonduri europene de când e la guvernare. Un pietroi care stă la soare absoarbe mai multă apă decât guvernul Ponta fonduri europene”,se mai afirmă în comunicatul semnat de Cristina Trăilă.

(S.S.)