16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:50
No menu items!

RAPORT: Arsenalul de arme chimice sirian, în mare măsură “inutilizabil”

spot_img

 RAPORT: Arsenalul de arme chimice sirian, în mare măsură “inutilizabil”

Arsenalul sirian de arme chimice este în mare parte “inutilizabil” şi, în consecinţă, ar putea fi distrus mai rapid decât s-a prevăzut, se arată într-un raport confidenţial americano-rus de joi seara, citat de Washington Post.

Raportul, prezentat Casei Albe de un expert în armament, arată că arsenalul sirian ar putea fi neutralizat în termen de nouă luni şi că el prezintă mai puţine riscuri de a fi disimulat sau furat de grupări teroriste din cauza formei în care a fost stocat.

Conform acestor experţi Siria ar deţine peste 1.000 tone de arme chimice, dintre care 300 tone de iperită. Restul arsenalului ar fi alcătuit din substanţe chimice lichide, stocate sub formă binară, adică sub forma a două produse chimice, numite precursori, care sunt amestecate doar înaintea utilizării, informează sursa menționată.

Această informaţie confirmă datele avansate de către serviciile de informaţii franceze la începutul lui septembrie, precizează AFP. În vederea îndepărtării ameninţării unor atacuri americane, Siria a aderat la Organizaţia Convenţiei asupra Interzicerii Armelor Chimice (OIAC), iar preşedintele Bashar al-Assad a reiterat angajamentul său de a distruge armele chimice de care dispune, promiţând şi că nu va obstrucţiona acest proces.

După mai multe săptămâni de negocieri intense, Rusia şi SUA au ajuns joi, la ONU, la un acord asupra unui proiect de rezoluţie ce reglementează dezarmarea chimică a regimului Bashar al-Assad. Această rezoluţie ar putea fi adoptată vineri seara.

C.I.