13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 23:37
No menu items!

Raport al London Business School: Recesiunea economică este inevitabilă. Cât de lungă va fi revenirea

spot_img

Un studiu al Facultății de Business din Londra (London Business School), citat de Ziarul Financiar, arată că recesiunea economică este inevitabilă în Uniunea Europeană și SUA și probabilă pe piețele emergente, în contextul crizei Covid-19.

Principalele concluzii ale raportului:

– Majoritatea economiştilor din Europa şi Statele Unite anticipează producerea unei recesiuni majore. Analiştii europeni au opinii mai puternice în acest sens decât cei din SUA.

– Situaţia este mai puţin clară pe pieţele emergente. În China, valoarea randamentului economic a fost la nivelul cel mai scăzut în perioada 2-9 martie şi există risc de recesiune.

– Cele mai afectate sectoare economice sunt: Serviciile de transport, restaurantele, industria auto, petrolul şi gazele.

– Un efect benefic este scăderea nivelului poluării în luna februarie, în China.

– Alte efecte posibile: accentuarea izolării sociale; practicarea din ce în ce mai mult a activităţilor de acasă de către angajaţii cu calificări înalte;

– La nivel general, efectele asupra cererii probabil vor fi mult mai mari decât şocul iniţial asupra surselor de aprovizionare;

– Incertitudinea, stările de panică şi politicile de izolare sunt factori principali care conduc la scăderea masivă a cererii de produse;

– Investiţiile multor firme (mai ales mici şi noi) şi cheltuielile multor gospodării (mai ales ale celor care locuiesc cu chirie sau au credite ipotecare) depind foarte mult de fluxurile de lichidităţi;

– Scăderea masivă a cererii forţează aceste firme să se închidă. Acest lucru conduce la disponibilizări şi la noi scăderi ale cererii. Economia intră pe panta spre depresiune.

– Indiferent ce mix de politici fiscale şi guvernamentale va alege o ţară, acestea trebuie să fie masive, şi trebuie să fie urgente. Măsurile de stimulare luate trebuie să fie cel puţin de aceeaşi magnitudine ca pierderile suferite.

– Politicile trebuie să pornească de la cheltuielile în sănătate: investiţii în testarea şi extinderea rezervelor. Este prea târziu acum să se evite vârful din primăvară, dar nu este prea târziu să se investească pentru prevenirea unui nou vârf în toamna lui 2020. Trebuie să se distribuie cash către business-uri şi gospodării. Tăierile de taxe, împrumuturile de urgenţă şi creditarea favorabilă nu pot opri singure prăbuşirea cererii agregate.

– Trebuie folosite intervenţii monetare şi fiscale coordonate pentru a maximiza şi multiplica impactul şi a oferi suport financiar celorlalte măsuri luate.

– Guvernele trebuie să gândească global, pentru că o societate interconectată presupune măsuri economice coordonate la nivel global.