10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:25

Rafila, împotriva restricționării accesului copiilor:“Nu e posibilă testarea a milioane de copii”

spot_img

Începând de luni, certificatul verde COVID este obligatoriu în localitățile unde incidența cazurilor depășește 3 la mie, măsura fiind valabilă inclusiv pentru copiii de peste 6 ani. Medicul Alexandru Rafila susține însă că România NU are capacitatea de a testa milioane de copii, iar cei sub 12 ani ar trebui scutiți de acest lucru.

“În UE nu există precizare referitoare la copiii mai mici de 12 ani. Nici nu e posibilă testarea a milioane de copii. De exemplu, dacă o familie vrea să meargă la cofetarie sau film nu poate face acest lucru decât dacă este copilul testat. Asta înseamnă să-i testăm de 3 ori pe săptămână. 5-6 milioane de teste săptămânale, în contextul în care sunt 350.000 pentru toate categoriile. Să faci o astfel de discriminare, în contextul în care e o discriminare clară. Acești copii nici n-ar trebui testați dacă vin dintr-o zonă galbenă”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul precizează că aceste “scăpari” ale CNSU ar trebui corectate de îndată, pentru a nu fi restricționat accesul copiilor.

„Ei abia de vor putea merge la școală… adoptăm o măsură care îi va izola și mai tare. Logistic, nu există capacitate în România pentru testare așa de multă”, a adăugat Rafila.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăși 6), dar accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Și copiii cu vârsta de peste 6 ani vor avea nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vineri.

                                                                                                                 Adina Silav