19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:19
No menu items!

Radu Mazăre a fost REȚINUT

spot_img

După ore întregi de audieri la DNA, Radu Mazăre a fost reținut pentru abuz în serviciu, mită și conflict de interese

Mazare_DNA_SZ

Radu Mazăre a fost citat la DNA, în cazul dosarul deschis ca urmare a reclamaţiei care i-a fost făcută de ANI şi Horia Georgescu, pentru incompatibilitate.

Mazăre a explicat că acest dosar are legătură cu ancheta în care TV Neptun şi Ziarul Telegraf au câştigat anumite licitaţii la Primăria Constanţa.La cele două organisme de presă este acţionar omul de afaceri Sorin Strutinsky, cu care Mazăre are acţiuni la Hotelul Flora.

Întrebat de ce a venit cu o geantă mai mare, edilul a spus că de 10 ani este pregătit pentru orice și are un trening, o carte, o cruce și ceva de mâncare.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, cercetările în acest dosar au la bază sesizarea făcută de Agenţia Naţională de Integritate, care cerea DNA să îl verifice pe Radu Mazăre pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat, Sorin Strutinsky, este în relaţii comerciale cu Mazăre în opt societăţi. În prezent, omul de afaceri este arestat şi judecat în dosarul de trafic de influenţă în care este acuzat că a primit aproximativ două milioane de euro ca să intervină la instituţii publice pentru plata unor lucrări.

Radu Ștefan Mazăre în calitate de reprezentant al municipiului Constanța a semnat un număr de 5 (cinci) contracte și un acord cadru cu 5 (cinci) contracte subsecvente la acordul cadru, încheiate între Primăria municipiului Constanța și două societăți comerciale, respectiv S.C Conpress Holding S.R.L și S.C Soti Cable Neptun S.R.L;

Radu Ștefan Mazăre în calitate de reprezentant al municipiului Constanța a aprobat Raportul Procedurii de atribuire nr. 152705/02.12.2013 ce reprezintă rezultatul procedurii de selecție a ofertelor pentru atribuirea contractului de finanțare din fonduri nerambursabile necesare susținerii spectacolelor ce vor fi organizate cu ocazia evenimetului ”Sărbători de Iarnă – Orășelul Copiilor 2013” încheiat între Primăria municipiului Constanța și S.C Soti Cable Neptun S.R.L.

Valoarea totală a contractelor menționate în prezentul raport de evaluare este de 20.621.572,49 lei fără TVA, sursa de finanțare fiind reprezentată de bugetul local.

actul de sesizare ANI, trimis la DNA

DNA susține că în perioada 2006-2009, Radu Mazăre împreună cu Sorin Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în schimbul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat.  În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro. Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați.

comunicat DNA

Procurorii mai spun că procedura de achiziție care a precedat semnarea acestui contract s-a făcut cu încălcarea legii. Prejudiciul este de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Alte contracte vizate de anchetatori sunt cele dintre firma controlată de Mazăre și Strutinsky, care în perioada 2006-2013 a încheiat 12 contracte cu Primăria lui Mazăre, contracte în valoare totală de peste 6 milioane lei. De asemenea, procurorii spun că alte 23 de milioane de lei s-au dus pe 13 contracte încheiate între Primăria Constanței și una din firmele lui Sorin Strutinsky.

Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc. În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care inculpatul Mazăre Radu Ștefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei cât și pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel.

comunicat DNA

M. Nedelcu