10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 10:15
No menu items!

Q Magazine: Fraude cu deșeuri. Fost senator PSD cu mâinile murdare

spot_img

Firma SUPERCOM, deținută de Ilie Ciuclea, fost senator PSD, este acuzată că transportă ilicit deșeurile colectate din sectorul 2 al Capitalei, și că le aruncă pe câmpurile din județul Ilfov și din județul Călărași, scire Q Magazine.

Locuitorii din zonă nu vor să fie vecini cu tomberonul de gunoi al Bucureștiului, să trăiască printre resturile casnice și zemurile multicolore de gunoaie și nămol care le pot distruge viața și sănătatea.

Cazul a ajuns în atenția Gărzii de Mediu.

Tone de gunoaie aruncate pe câmp noaptea

În urma mai multor sesizări primite la redacție de la organizații de mediu și reprezentanții societății civile, reporterii Q Magazine au descoperit un caz flagrant de încălcare a legii în domeniul transportului și gestionării deșeurilor.

Mașinile firmei SUPERCOM, care deține contractul de ridicare a gunoiului în sectorul 2 al Bucureștiului, transportă ilicit tone întregi de deșeuri atât la instalații improvizate în satul Sindrilița, comuna Găneasa din Județul Ilfov cât și în satul Ulmeni, comuna Ulmeni, şos Olteniţei nr. 41. Mare parte din acestea ajung pe câmpurile din jurul celor două localități.

Fapta este de gravitate maximă pentru că pune în pericol sănătatea populației din aceste comunități, contaminând zona cu factori de mediu periculoși și dăunători.

Coducerea SUPERCOM este bănuită că a  decis să se folosească de două contracte fictive cu societatea Tekko Logistic Industry S.R.L, cu sediul în Șindrilița, com. Găneasa, jud. Ilfov deținătoarea unui punct de lucru pe câmpurile din satul Șindrilița, comuna Găneasa, respectiv societatea Utiltrailer S.R.L., cu sediul în jud. Călărași, com. Ulmeni, sat Ulmeni, șos. Olteniței nr. 41, care deține un punct de lucru în sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași. 

Conform unor declarații obținute de reporterii Q Magazine, șoferii SUPERCOM recunosc atât schimbarea destinației și transportul ilicit a unei părți din deșeurile menajere colectate de pe raza sectorului 2 cât și transportul mascat al acestora de la un punct de stocare ilegal al deșeurilor din str. Gherghiței nr. 23C, București, la punctul de lucru din Șindrilița al societății Tekko, cât și la societatea Utiltrailer din sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași.

Între cele două puncte de transfer nu există capacități de tratare a deșeurilor sau instalații specifice de epurare a levigatului la capacitatea necesară tratării acestor cantități mari.

Destinația finală a acestora sunt, de fapt, câmpurile din împrejurimile satului Șindrilița, comuna Găneasa şi din împrejurimile satului Ulmeni, zona apropiată de Dunăre.

Transportul deșeurilor se realizează numai de operatorii economici care dețin autorizații de mediu și doar în locurile prevăzute de aceste autorizații, acest fapt fiind legiferat în baza HG 1061/2008 privind transportul deșeurilor pe teritoriul României.

Organizațiile de mediu ne-au avertizat despre Autorizația de Mediu nr. 136/18.08.2015, revizuită ultima dată la 18.09.2018, emisă de A.P.M. Ilfov în favoarea Tekko Industry Logistic S.R.L, din care rezultă că societatea Tekko Industry Logistic S.R.L NU este autorizată pentru transferul deșeurilor municipale și nici nu are dotările necesare pentru realizarea unui astfel de transfer, neavând voie să primească deșeurile municipale menajere, aparținând UAT București, sector 2 în lipsa unui contract de delegare aferent obținut printr-o licitație publică.

De asemenea, Utiltrailer S.R.L  din Oltenița, Județul Călărași, în absența unui contract de achiziție publică prin care să fi primit dreptul de a sorta/trata deșeurile aparținând U.A.T București, NU poate primi în mod legal deșeuri aparținând Sectorului 2 al U.A.T București.

În absența unui astfel de contract A.P.M Călărași nu avea niciun temei legal pentru emiterea autorizației de mediu solicitată de Utiltrailer S.R.L.

În acest moment există zeci de camioane și sute de tone de deșeuri purtătoare de factori de mediu periculoși toxici și dăunători pentru sănătatea publică, aparținând societății SUPERCOM, sau mijloace de transport închiriate de SUPERCOM care circulă ilicit pe principalele rute de transport județene din Ilfov și Călărași,  acestea fiind transportate în total altă direcție decât cea prevăzută în autorizația de mediu a societății SUPERCOM .

Deșeurile, fiind în amestec, sunt purtătoare de levigat care infestează puternic pânza freatică, iar acest lichid contaminat cu substanțe periculoase ajunge în sol, în fântânile gospodăriilor din jur, în culturile de legume și cereale din zonă, putând pune în pericol viața oamenilor.

Organizațiile de mediu și reprezentanții societății civile au reacționat dur, aceștia acuzând compania SUPERCOM de atentat la sănătatea publică a cetățenilor, de fraudarea raportărilor privind trasabilitatea deșeurilor, dar și de fraude în sectorul fiscalității și a plăților către Agenția Fondului de Mediu.

Responsabilitatea pentru acest caz grav de transport ilicit de deșeuri revine și Primăriei sectorului 2, care avea obligația să le gestioneze în conformitate cu legea și să urmărească dacă firma căreia i-a încredințat colectarea respectă prevederile legale și clauzele contractuale.

Susceptibili de fraudare

Mecanismul de fraudare a fondurilor publice ale Primăriei sectorului 2 destinate gestionării deșeurilor din sector a fost conceput minuțios astfel încât banii publici ajung de la Primăria sectorului 2 către Supercom și, ulterior, ilegal către societățile Utiltrailer și Tekko.

Societățile Utiltrailer și Tekko în conformitate cu legea fiscală cât și cu OUG 74/2018 privind taxa pe economia circulară au atât obligația plății taxelor privind TVA cât și plata celor 30 lei pe fiecare tonă de deșeu primită de la Supercom către fondul de mediu.

Pentru a evita plata acestor taxe, cele trei societăți au decis ca o parte din deșeurile provenite de la populația din sectorul 2 al Capitalei să fie aruncate și îngropate pe câmpurile din jurul satului Sindrilița, în apropierea punctului de lucru al societății Tekko, și pe terenurile mlăștinoase din apropierea Dunării, în vecinătatea punctului de lucru al Utiltrailer din comuna Ulmeni,  Judetul Călărași.

Avertizori de integritate ne-au informat că deja ste în desfășurare un control operativ antifraudă pentru combaterea actelor și a faptelor de evaziune fiscală și fraudă în acest caz special de transport ilicit de deșeuri dintre punctul de stocare ilegal al Supercom din str. Gherghiței nr. 23 C, București și instalațiile improvizate din Ilfov și Călărași.

Inspectorii antifraudă au posibilitatea confiscării bunurilor sau mijloacelor de transport ilicit al deșeurilor și al veniturilor realizate din activități comerciale sau prestări de servicii nelegale și pot ridica documentele financiar -contabile care pot servi la dovedirea infracțiunilor.

Cum ocolește primarul psd o hotărâre a Înaltei Curți

Surse din cadrul firmei Supercom care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru Q Magazine că Ilie Ciuclea a fost apropiat de fostul primar al sectorului, Niculaie Onțanu, și că sunt chiar într-o relație fin-naș. De altfel, contractul inițial a fost câștigat de SUPERCOM în mandatul acestuia, însă recent, a fost prelungit în ciuda unei hotărâri pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reporterii Digi 24 au dezvăluit AICI cum primește SUPERCOM 3 milioane de euro pentru deszăpezire, de la primăria Sectorului 2, indiferent dacă e zăpadă sau nu.

Instanța supremă obliga Primăria Sectorului 2 să organizeze licitație pentru servicii de salubritate. Deși aceasta va avea loc în perioada următoare, conform declarațiilor lui Mihai Toader pentru Hotnews care a precizat că termenul de depunere a ofertelor este până pe 10 decembrie, din licitație a fost scos serviciul care vizează deșeurile în amestec provenite de la populație.

Primăria sectorului 2 nu a mai organizat din 1999 o licitație privind atribuirea serviciilor publice de salubrizare dar a prelungit de câteva ori contractul cu Supercom.

Deșeurile în amestec, provenite de la populație, care au cea mai mare pondere în cadrul serviciului de salubrizare au fost rezervate pentru Supercom în vederea atribuirii printr-un contract separat fără licitație publică, contrar tuturor prevederilor legale.

Primarul Mihai Toader a introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 27 septembrie încheierea unui protocol cu societatea Supercom prin care se dau acesteia, pentru o perioadă de 20 ani, toate deșeurile provenite de pe raza sectorului 2 al capitalei fără licitație publică!

Hotărârea încalcă flagrant legea, iar referatele întocmite de primar, de directorul Direcției juridice și de Directorul Departamentului de Servicii Publice sunt fără conținut, nu explică nimic și sunt făcute doar cu scopul de a induce în eroare consilierii care au votat acest proiect având informații eronate.

De altfel, mai mulți consilieri USR au declarat deja că vor ataca Hotărârea în Contencios-Administrativ pentru a fi anulată.

Nimeni nu poate explica motivele pentru care a fost aleasă societatea Supercom, mai ales că experții din piața deșeurilor spun că există diferențe semnificate de competitivitate între aceasta și alte companii  precum Rebu, Rosal Grup sau Romprest, societăți care au calificative și titluri superioare față de Supercom.

Practic primarul sectorului 2 mimează respectarea hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție care impune organizarea unei licitații privind serviciile publice de salubrizare. Acesta organizează o procedură din care sunt excluse tocmai deșeurile de la populație ce reprezintă cea mai mare proporție a serviciului, urmând a fi plasate fără licitație, printr-o simplă hotărâre de Consiliu Local, către Supercom.

Mai mult, în cadrul licitației lansate, primarul sectorului 2 a introdus intenționat calificative confuze și condiții neclare care vor duce la contestații interminabile, ce se vor soluționa probabil în ani de zile.  Scopul este acela de a prelungi artificial atribuirea serviciului către un nou operator, iar efectul va fi acela că Supercom să strângă, în continuare, deșeurilor din sector până la finalizarea acestor contestații.

Acest mecanism de fraudare a banului public îi face susceptibili, atât pe primarul Toader, pe funcționarii publici care au avizat acest proiect, pe membrii aparatul tehnic de specialitate al Primăriei sectorului 2 care au realizat un simulacru de documentație, cât și pe acționarii și administratorii societății Supercom,, de comiterea de infracțiuni cu scopul deturnării banilor publici.

Direct sau indirect deșeurile afectează sănătatea şi bunăstarea populației, generând schimbări climatice. Sursele de apă potabilă sunt contaminate, culturile cresc pe terenuri infestate, iar peștii infectați cu substanțe chimice și toxice ajung în farfuriile noastre.

Activitățile ilegale, transportul ilicit al deșeurilor și aruncarea acestora pe câmpuri au un rol esențial în accentuarea acestor fenomene.

E nevoie de o intensificare a controalelor din partea instituțiilor abilitate și asumarea unei poziții publice cu privire la anvergura fenomenului Supercom. Este singura cale de protecție oferită cetățenilor și de respectare a legislației de mediu într-o țară aparținând comunității Europene, care implementează în mod activ toate directivele comunitare în acest domeniu.