22.7 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 14:18
No menu items!

Putin amenință noi țări: ”Aderarea Suediei și a Finlandei la NATO va genera consecinţe militare şi politice grave. Rusia nu va ezita să răspundă”

spot_img

O eventuală admitere a Finlandei sau Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, vor genera „consecinţe militare şi politice grave care vor impune un răspuns din partea Rusiei”, a avertizat, vineri după-amiază, administraţia Vladimir Putin, conform BBC News.

”Cu siguranță aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, va genera consecinţe militare şi politice grave, care vor impune un răspuns din partea Rusiei”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Toate acestea, vin pe fondul ultimelor declarații de pe Twitter ale președintelui ucrainean Volodymir Zelenskyy, care a confirmat că Ucraina a primit sprijin din partea celor două țări.

De asemenea, premierul finlandez Sanna Marin a declarat că după invazia Rusiei, dezbaterea din țara sa privind aderarea la NATO „se va schimba” din cauza acțiunilor Rusiei.

Și premierul Suediei, Magdalena Andersson a condamnat ferm acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei și și-a oferit sprijinul, națiunii ucrainene.

Întrebată vineri despre acest lucruri, Zaharova a răspuns de asemenea că politica guvernului finlandez de nealiniere militară este un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei.

„Noi considerăm angajamentul Guvernului Finlandei în sensul unei politici de nealiniere militară ca fiind un factor important în garantarea securităţii şi stabilităţii în nordul Europei”, a subliniat Maria Zaharova.

Mesajul ei a fost transmis și pe Twitter de ministerul rus de externe.

„În același timp, nu putem să nu remarcăm eforturile NATO și ale celorlalte state membre ale acestei alianțe de a implica Finlanda și Suedia (n.r. care la rândul ei nu face parte din NATO) în această alianță”, a mai spus Zaharova.

Ea a mai spus că „intensitatea interacțiunilor practice dintre Helsinki și Stockholm și NATO „nu este nimic nou”.

Maria Zaharova este unul dintre oficialii ruși de pe noua listă de sancțiuni a Uniunii Europene, fiind considerată unul dintre „propagandiștii” Kremlinului.

L. Luchian