16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 1:23
No menu items!

Puiu Popoviciu rămâne în Anglia. Judecătorii britanici au refuzat extrădarea sa

spot_img

După trei ani de judecată, instanța din Marea Britanie a decis să respingă solicitarea statului român, privind extrădarea omului de afaceri Puiu Popoviciu. 

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, în 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 7 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, în celebrul dosar ”Băneasa”.

Popoviciu era plecat însă din țară, în Marea Britanie, astfel că autoritățile române au cerut arestarea sa. Omul de afaceri s-a predat singur, dar ulterior a fost eliberat pe cauțiune, astfel că a fost demarat procesul de extrădare cu el în libertate.

Conform DC News, Hotărârea pronunţată în data de 11.06.2021, de către High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court arată că:

„Acesta este un caz extraordinar sub foarte multe aspecte. Probele demonstreaza ca Apelantul a suferit un exemplu extrem de lipsa de impartialitate judiciara, astfel incat sunt indiscutabile consecintele pentru echitatea procesului.

Sunt convins ca exista temeiuri serioase pentru a crede ca Apelantul a fost condamnat de catre un judecator care nu putea fi impartial…..si care, pe cale de consecinta, nu ar fi trebuit sa judece cazul si, in acest fel, Apelantului i-au fost incalcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, in baza art.6. In consecinta, exista temeiuri serioase pentru a crede ca se va confrunta cu un risc real de a suferi o incalcare a tuturor drepturilor sale prevazute de art.5, daca va fi extradat in Romania, intrucat incarcerarea lui va fi arbitrara.”

Conform deciziei, statul român mai poate să invoce doar chestiuni de procedură, pentru a merge cu acest proces mai departe.

E. Stan