19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 18:26
No menu items!

Publicarea fotografiilor nud în scopul răzbunării, pedepsită cu închisoarea

spot_img

Difuzarea de imagini intime ale unei persoane, fără acord, va constitui infracțiune și se va putea pedepsi cu închisoarea.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către USR prin care difuzarea de imagini intime ale unei persoane, fără acord, va constitui infracţiune şi se va putea pedepsi cu închisoare până la 3 ani. 

„Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informaţiile furnizate, fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, conform proiectului de lege, care are ca obiect de reglementare completarea art. 226 din Legea nr. 286/2019.

Prin imagine intimă se înţelege orice reproducere, indiferent de suport, a imaginii unei persoane nude ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.

Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:

-de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim; 

-dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

-dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni; 

-dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

„La patru ani de la depunere, Parlamentul a aprobat proiectul USR care vine să acopere un vid legislativ din Codul penal, este vorba de incriminarea unei fapte care a luat amploare mai ales în ultimii 10-15 ani. Nu puţine au fost cazurile în care partenerii îşi fac unul altuia, în viaţa de cuplu, fotografii şi filmări inadecvate publicării şi, ulterior, la despărţire, materialele sunt postate pe internet, în scop de răzbunare. Efectele unei asemenea fapte pot fi foarte grave, de la afectarea reputaţiei victimei pe termen lung la pierderea locului de muncă sau chiar hărţuirea de către persoane străine. În prezent, singura soluţie o constituie procesul civil, dar ştim că, în civil, daunele morale se acordă destul de greu în România şi sunt, adesea, insuficiente pentru acoperirea prejudiciului, aşa că se impunea modificarea legii penale”, a transmis deputatul USR Mihai Badea.

Legea merge la promulgare.

                                                                                                             Adina Silav