9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 2:58

Proteste la Parlament în zilele în care se dezbate bugetul de stat. Manifestanții vor protesta la porți diferite ca să nu încalce legea

Dezbaterea în plenul Parlamentului a Legii proiectului Bugetului de stat pe 2021, stabilită pentru zilele de 1 și 2 Martie, va avea loc cu proteste în stradă. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a anunțat duminică, 28 februarie, că angajații din sănătate se vor aduna în fața Parlamentului și vor forma două grupuri cu numărul maxim de protestatari prevăzut de lege în perioada stării de alertă.

 

”Luni, 1 martie, şi marţi, 2 martie 2021, zilele în care în care va fi dezbătut în plen şi aprobat Bugetul, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” protestează la porţile Parlamentului, „asediind” parlamentarii cu revendicările lucrătorilor din sănătate. Acţiunile de protest au ca scop determinarea parlamentarilor să adopte amendamentele la Buget care conţin modificările ce corespund revendicărilor noastre, pe primul loc aflându-se creşterea bugetului alocat sănătăţii şi alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate”, se arată în comunicatul Federației “Solidaritatea Sanitară”.

Potrivit aceluiași comunicat, protestele se vor desfăşurate în intervalul orar 11:00 – 13:30, în ambele zile, la două porţi simultan, respectiv poarta dinspre Bulevardul Naţiunile Unite şi cea dinspre Calea 13 Septembrie, la fiecare dintre acţiuni participând numărul maxim de protestatari prevăzut de lege în perioada stării de alertă.

Federaţia “Solidaritatea Sanitară” cere: creşterea alocării bugetare pentru sănătate, dar şi respectarea drepturilor câştigate. Astfel, potrivit sindicaliştilor, intenţia Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizaţie de hrană, reducerea unor sporuri şi eliminarea voucherelor de vacanţă arată că actuala putere se dovedeşte total indiferentă faţă de eforturile şi sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniştilor din sănătate le este interzisă demisia, iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută aceşti lucrători în zona muncii forţate, susţin ei.