8.7 C
București
vineri, 1 martie 2024 - 23:18
No menu items!

Propaganda ISIS seduce „noua generație de adolescenți”din Franța

spot_img

O nouă generație de adolescenți francezi este atrasă de gruparea teroristă Statul Islamic, celebră pentru actele sale de autoincendiere ale captivilor în Irak, și pare să fie în mod îngrijorător susceptibilă la propaganda grupului, potrivit șefului direcției de securitate internă DGSI a Franței, Nicolas Lerner, conform POLITICO.

Franța, țară cu cea mai mare populație evreiască și musulmană din Europa, a suferit mai multe atacuri teroriste în ultimele luni, cel mai recent în weekendul trecut în apropierea Turnului Eiffel din Paris, când un bărbat german a fost ucis și alți doi au fost răniți. Un procuror francez a declarat că autorul a jurat credință Statului Islamic.

 „Cele trei planuri de atac dejucate de către DGSI în 2023 implicau indivizi cu toții sub vârsta de 20 de ani”, a declarat Lerner într-un interviu acordat ziarului Le Monde, în care a afirmat că aceștia erau membri ai acestei grupări. Lerner a folosit termenii Stat Islamic și ISIS în mod interschimbabil.

„Cel mai tânăr avea 13 ani. Alți doi aveau 14 ani. În mai multe dintre aceste cazuri… acești tineri nu mergeau la moschei sau în locuri de socializare: s-au structurat online, pe rețelele sociale, printr-o izolare ideologică și digitală foarte îngrijorătoare.”

Lerner a afirmat despre conflictul actual dintre Israel și Hamas că a avut consecințe directe ”indiscutabil” pentru Franța.

”Analiza noastră arată că atracția către ideologia jihadistă a scăzut semnificativ datorită înfrângerii (n.r. Statului Islamic) în anii 2017-2018, în special printre generațiile care au aderat în anii 2010. Dar propaganda ISIS revine acum să seducă o nouă generație de adolescenți care, din diverse motive, căutarea identității, ecoul unui discurs de victimizare sau glorificarea unor impulsuri violente pe care altfel le-ar hrăni, arată din nou că sunt sensibili la această ideologie mortală”, a spus Lerner.

Comisarul pentru Afaceri Interne al UE, Ylva Johansson, a avertizat și ea asupra unui ”risc imens” de atacuri teroriste în bloc, înainte de Crăciun, asociind amenințarea cu războiul în desfășurare dintre Israel și Hamas.

”Ideologia jihadistă nu este moartă. ISIS are o nouă atracție printre aceste generații mai tinere”, a mai spus Lerner.

D.Constantin