20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 3:27
No menu items!

Proiectul „Sectorul Zero”. Primăria Mogoșoaia acuză USR de lobby în favoarea rechinilor imobiliari

spot_img

Primăria Mogoșoaia (județul Ilfov) acuză USR că încearcă blocarea proiectului de dezvoltare „Sectorul Zero” printr-o campanie politică la nivel național care se aliniază, de fapt, intereselor unor dezvoltatori imobiliari ce activează în nordul Capitalei. „Sectorul Zero” este un proiect important de dezvoltare socială și economică a comunei Mogoșoaia, care prevede transformarea  unei zone agricole neexploatate de ani buni într-o zonă rezidențială care să includă, pe lângă locuințe, un spital, un campus universitar, grădiniţă şi clădiri de birouri.

„USR desfășoară în aceste zile o campanie politică la nivel național care are în vedere blocarea dezvoltării comunei Mogoșoaia. Implicarea energică a celor mai importanți lideri naționali într-o dezbatere locală, la nivelul unei comune a României, poate părea surprinzătoare. Ar fi fost de salutat dacă descopeream același tip de acțiune politică concertată și în cazul altor comune din România unde nu există interese imobiliare uriașe.
 
În momentul în care am demarat proiectul Sectorului Zero am știut că voi deranja dezvoltatorii imobiliari care au terenuri și proiecte în nordul Bucureștiului și care sunt afectați de potențiala dezvoltare a comunei Mogoșoaia. M-am așteptat la o reacție dură din partea acestora, dar nu sunt intimidat de nicio presiune politică, comercială sau de altă natură”, arată primarul localității, Paul Precup, într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Mogoșoaia. 
 
Potrivit edilului, „Sectorul Zero este conceput să fie primul proiect din România care să ofere viitorilor rezidenți nu doar un spațiu de locuit, ci și acces la utilități, parcări, străzi largi, parcuri, educație și servicii medicale. Sectorul Zero este un proiect împotriva proiectelor de tip ghetou, în care nici măcar salvările și pompierii nu pot intră pentru posibile intervenții. Sectorul Zero este un proiect comunitar în care “metru pătrat” nu înseamnă doar suprafața de construcție, ci înseamnă calitate a vieții„. 
 
Proiectul Primăriei Mogoșoaia, pe care USR și diverși dezvoltatori imobiliari încearcă să-l blocheze ilegal și prin dezinformare, are doar beneficii. Pentru toți locuitorii comunei și pentru proprietari, Mogoșoaia poate deveni, prin impozitele pe care le va colecta și prin oportunitățile colaterale de dezvoltare, cea mai prosperă comună din România. Cu acești bani, Primăria va putea rezolva probleme de infrastructură, fie că vorbim de asfaltări, canalizare, lărgirea drumurilor de acces, dar și modernizarea comunei și acces la servicii medicale și educație, superioare din punct se vedere calitativ și cantitativ. Sectorul Zero va genera pentru bugetul local sute de milioane de euro pe termen lung și mii de locuri de muncă.
 
Ceea ce face în aceste momente USR, arată că acest partid se aliniază doar intereselor de afaceri ale unor dezvoltatori imobiliari din zona de nord a Bucureștiului, singurii care vor avea de pierdut din dezvoltarea comunei. Acești mari dezvoltatori își doresc să-și protejeze investițiile din alte zone limitrofe Bucureștiului și să cumpere ieftin terenuri în Mogoșoaia, pentru a construi, după bunul plac al lor, la momentul oportun pentru ei”, subliniază reprezentanții Primăriei. 
 
Conform acestora, interesele comerciale pot fi înțelese până la un punct, dar implicarea politică a unui partid în susținerea acestora, în detrimentul interesului public, este condamnabilă și de netolerat.
 
Campania desfășurată de USR este doar în beneficiul unor rechini imobiliari și nu în beneficiul cetățenilor. Acum au ales să propage minciuni și să incite la ură, după ce în instanță au pierdut 10 procese din cele deschise. Mai multe instanțe de judecată ne-au dat dreptate și au spus că respectăm legea. USR ascunde aceste aspecte.
 
Prin toate aceste acțiuni, USR și liderii acestui partid au devenit, voluntar sau involuntar, divizia politică a celor care vor să facă profit cu orice preț, împotriva intereselor comunitare”, mai arată reprezentanții Primăriei Mogoșoaia. 
 
Din punct de vedere tehnic, Proiectul Sectorului Zero este un proces de reajustare teritorială. Peste 50 la sută dintre proprietari au fost de acord să cedeze o parte din proprietate pentru a crea un proiect modern și în acord cu standardele europene de construcție. După cedarea cotei de proprietate se realizează un proces de comasare a terenurilor. Terenurile intră în domeniul public al Comunei Mogoșoaia, devenind astfel proprietate publică.
 
Terenurile nu sunt vândute, așa cum minte USR. La finalul acestui proces, toată suprafața de teren nou constituită intră în intravilan, proces logic și normal, pentru că zona să se poată dezvolta.
 
În acest moment, terenul pe care se va realiza Sectorul Zero este teren agricol. O bună parte din el este nelucrat. Se mai poate face agricultură în vecinătatea Bucureștiului, la prețurile actuale? În 10 ani acest teren va fi lucrat sau nu? Sunt întrebări retorice cu un singur răspuns: nu. Este normal să prevedem acest proces natural și inevitabil de modernizare și să asigurăm din timp premisele pentru dezvoltare, astfel încât să creștem și calitatea vieții în comună dar și veniturile la bugetul local, venituri care se întorc tot către cetățeni, prin proiectele administrației”, explică oficialii Primăriei. 
 
Pot înțelege supărarea proprietarilor care vor fi expropriați. Ei vor primi bani pe suprafața expropriată în conformitate cu legislația românească, la nivelul grilei notariale. Am avut în ultimii 2 ani întâlniri cu toți proprietarii din zonă și le-am explicat necesitatea acestui proiect, avantajele pe care le va avea comună. A fost decizia lor să nu devină parteneri ai primăriei în procesul de reajustare teritorială și vor fi despăgubiți conform legii.
 
Nu putem, însă, bloca un proces de dezvoltare din care au de câștigat toate părțile implicate, doar pentru că unii proprietari au fost mințiți și dezinformați, sau nu au înțeles că acest proiect servește pe deplin intereselor comunității.
 
Pe scurt, din Sectorul Zero câștigă toată lumea, mai puțin unii dezvoltatori și USR, partid aflat în opoziție, atât la nivel local, cât și național. În opoziție față de interesele locuitorilor din Mogoșoaia, în opoziție față de interesele proprietarilor actuali, în opoziție față de interesul public”, conchide primarul Paul Precup. 
 
Raluca Dan