20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 20:58
No menu items!

Proiectul prin care românii ar putea fi filaţi de Poliţie şi Jandarmerie în spaţiul public, fără acordul lor, la un pas de a fi aprobat

spot_img

Proiectul care prevede ca Poliția și Jandarmeria să își poată înființa unități speciale de filare a populației este discutat, luni, în cadrul comisiilor din Senat.

Proiectul PNL, prevede acum ca o parte din resursa umană de la Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Poliţia de Frontieră să poată fi transformată în unități speciale de filaj, înființate şi autorizate să înregistreze audio-foto-video, pe domeniul public şi fără consimțământul persoanelor vizate.

Conform Antena3.ro, inițiativa a trecut tacit de Camera Deputaților. 

Potrivit proiectului, Poliția de Frontieră și Jandarmeria sunt autorizate să fixeze ocazional, cu mijloace foto, audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire ale activității desfășurate în locuri publice din zona de competență, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile. 

Baza de date conține următoarele evidențe informatizate, care cuprind imaginea, vocea, ocupația, profesia, locul de muncă, de asemenea, calitatea de suporter al unui club sportiv.

Toate aceste lucruri se fac prin tot felul de colaborări între Inspectoratul General de Poliție, cu celelalte inspectorate și lucrurile se stabilesc prin ordin al ministrului de Interne.
 

M. Nedelcu