1.5 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 2:18
No menu items!

Proiectul de buget este gata. Nicolae Ciucă: “Nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri”

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, la ședința de Guvern, că proiectul de buget pe 2022 aprobat luni este unul “echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia, pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare pe care Uniunea Europeană ni le oferă”.

“Vom aproba un buget echilibrat, responsabil şi realist”, a spus premierul, în deschiderea şedintei de Guvern. El a precizat că acesta a fost realizat în urma unui proces responsabil şi ţine cont de situaţiile dificile cu care se confruntă România.

Bugetul pe 2022 răspunde atât aşteptărilor imediate cât şi unei viziuni de dezvoltare şi oportunităţilor viitoare ce au ca scop o viaţă mai bună pentru cetăţenii României”, a spus Nicolae Ciucă.  

Premierul a mai arătat că filosofia din construcţia bugetului se bazează pe predictibilitate şi stabilitate. 

“Am reuşit, prin bugetul pe anul viitor, să menţinem o serie de pârghii care pîăstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească dar şi să pregătim investiţii majore, finanţate din fonduri naţionale şi europene”, a mai arătat Ciucă. 

“Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul actual al IMM-urilor, şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor”, a afimat prim-ministrul. 

Şeful Executivului a enumerat priorităţile din buget: reducerea birocraţiei, extinderea digitalizării şi reconsiderarea priorităţilor de finanţare, în acord cu agenda europeană

Nicolae Ciucă a mai spus că prin bugetul pe 2022 s-a realizat cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani, dublul sumei investiţiilor realizate în 2019. 

Fondurile însumează 88,8 miliarde lei, reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în 2019“, a arătat el. 

Potrivit premierului, infrastructura de transport este un obiectiv al agendei cetăţenilor. Astfel, investiţiile care vor primi finanţare în cursul anului viitor sunt: Autostrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Nădăşelu-Suplacu de Barcău-Borş, incusiv legătura cu centura Oradea, Autostrada A3, Autostrada de Centură Sud a Capitalei, Autostrada de Centură Nord a Capitalei, drumul expres Craiova-Piteşti, drumul expres Brăila-Galaţi, podul suspendat peste Dunăre. 

Nicolae Ciucă s-a referit şi la măsurile sociale, arătând că, aşa cum Executivul şi-a asumat prin programul de guvernare, pentru a proteja veniturile populaţiei, în special ale celor cu venituri mici şi ale persoanelor vulnerabile, s-a decis majorarea alocaţiilor, a pensiilor şi acordarea ajutorului social pentru pensionari. 

Aprobarea bugetului reprezintă garanţia că aceste măsuri se vor aplica începâned cu 1 ianuarie 2022“, a mai afirmat Ciucă. Prim-ministrul a mai spus bugetul Ministerului Muncii va fi cu 6,7% mai mare decât în 2021. 

Raluca Dan