13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 15:40
No menu items!

Producătorul de anvelope Nokian își mută fabrica din Rusia în România. Investiție de 650 milioane euro la Oradea

spot_img

Producătorul finlandez Nokian Tyres va investi 650 milioane euro pentru a construi o fabrică de anvelope la Oradea, scrie Reuters. Compania a ieșit de pe piața rusă și vrea să compenseze pierderile de acolo. Fabrica va produce anvelope pentru autoturisme și producția de serie ar trebui să înceapă în primele luni din 2025.

Noua uzină de tip greenfield va fi amplasată la Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de graniţa cu Ungaria.

Capacitatea anuală de producţie a uzinei va fi de şase milioane de anvelope, cu posibilitatea de extindere în viitor. Alături de uzină va fi construită şi o facilitate de stocare şi distribuţie a anvelopelor.

La viitoarea uzină de la Oradea, unde ar urma să lucreze aproximativ 500 de angajaţi, vor fi produse în special anvelope pentru autoturisme şi SUV-uri care vor fi vândute în principal pe piaţa din Europa Centrală.

„După o analiză atentă a peste 40 de locaţii şi mai mulţi factori, precum forţa de muncă calificată disponibilă, avantajele logistice şi mediul de afaceri stabil, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere pentru noua noastră uzină. Suntem decişi să construim o uzină cu emisii zero de CO2, prima din industria noastră. Locaţia din România susţine acest obiectiv deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropiere”, a declarat şi directorul de operaţiuni de la Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk.

Producătorul finalndez era în căutarea unei noi locaţii pentru o facilitate de producţie, după ce a luat decizia de a se retrage din Rusia ca răspuns la invadarea Ucrainei.

                                                                                                                 Adina Silav