16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:14
No menu items!

Procurorul general își instigă subalternii să încalce deciziile Curții Constituționale

spot_img

Procurorul general al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, a transmis miercuri, 9 iunie, o adresă către toate Parchetele din țară, prin care îi îndeamnă pe procurori să nesocotească decizia Curții Constituționale cu privire la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și efectele hotărârii recente a Curții de Justiție a UE (CJUE). 

Potrivit stiripesurse.ro, în adresa care îi vizează pe procurorii care participă la ședințele de judecată în cauze în care urmărirea penală este efectuată de SIIJ, Gabriela Scutea transmite că strategia în fața instanțelor ar trebui să fie cea a invocării hotărârii CJUE în sensul constatării faptului că SIIJ nu mai poate funcționa. 

Aceasta este și interpretarea îmbrățișată de un judecător de la Curtea de Apel Pitești, într-un dosar soluționat luni, 7 iunie.

Marți, însă, pe 8 iunie, Curtea Constituțională a stabilit că SIIJ funcționează în acord cu prevederile constituționale, iar hotărârea CJUE nu conține elemente care să determine un reviriment jurisprudențial pe această chestiune.

Potrivit art. 99, litera ș) din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, nerespectarea deciziilor Curții Constituționale reprezintă abatere disciplinară.

Adresa transmisă de procurorul general poate fi consultată AICI