23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:13
No menu items!

Procurorul dosarului „Telepatia”, anchetat de CSM pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă

spot_img

Emilian Eva este acuzat că a intervenit în activitatea unui procuror din subordine

emilian eva

Secţia pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii stabilește, miercuri, dacă procurorul Emilian Eva şi-a exercitat cu reacredinţă funcţia. Eva este acuzat că în perioada 2013 – 2014 ar fi intervenit în activitatea altui procuror.

Controversatul procuror Emilian Eva este cel care a instrumentat dosarul „Telepatia” privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Acum, Eva este cercetat de încălcarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – articolul 99 literele a și t, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijență.

Tergiversarea dosarului lui Eva

Pe data de 7 mai, Secţia de procurori în materie disciplinară a analizat pentru prima dată plângerea împotriva lui Emilian Eva. De atunci, plângerea a fost încă de două ori reprogramată pe ordinea de zi a aceleiaşi secţii (pe 4 iunie şi 9 iulie). Inspectorii CSM au considerat că sunt suficiente motive pentru a supune dezbaterii activitatea procurorului Emilian Eva. Detaliile anchetei vor fi făcute publice numai după ce rezultatele cercetării disciplinare realizate de Inspecţia Judiciară rămân definitive.

Eva nu e la prima abatere

Nu este prima dată când asupra fostului procuror DNA planează acuzaţii de exercitare cu rea-credinţă a funcţiei.

Acesta a mai fost cercetat de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru modul în care îşi exercita atribuţiunile de serviciu. Procurorul a fost acuzat că ar fi solicitat instanţei interceptarea telefonică a procurorului Vasilii Pretula, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, însă unul dintre numerele de telefon ascultate îi aparţinea, de fapt, fiicei acestuia.

Emilian Eva a fost cercetat în septembrie 2013 pentru abuz în serviciu şi de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României pentru folosirea unor practici ilegale de procurare a mijloacelor de probă.

Emilian Eva este procurorul care a instrumentat dosarul „Telepatia” în care acesta este acuzat de numeroase abuzuri. Mai exact, martorii din dosarul „Telepatia” îl acuză de un comportament abuziv în timpul audierilor arătând că li s-a indus/cerut ce anume să declare, în special împotriva lui Dan Voiculescu – ţinta principală a anchetatorilor.

Plângere la DNA

Procurorul Emilian Eva este în atenția DNA, unde a fost depusă o plângere penală pentru fapte grave de corupţie. Omul de afaceri moldovean Antonie Mărgărint denunţa, la 1 septembrie, că procurorul a obţinut de la acesta un imobil subevaluat. Tranzacţia imobiliară a fost făcută sub presiune, în timp ce Mărgărit era cercetat de Emilian Eva pentru infracţiuni economice.