27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 14:05
No menu items!

Procurorul cu inteligenţă artificială din China, va formula singur acuzaţiile

spot_img

Cercetătorii din China au realizat o premieră mondială prin dezvoltarea unei tehnologii care poate acuza oamenii de infracţiuni, cu ajutorul inteligenţei artificiale. În viitor, în sala de judecată, acuzațiile pot veni de la un calculator. Procurorul cu inteligenţă artificial va formula singur acuzaţiile.

„Sistemul poate înlocui într-o anumită măsură procurorii în procesul de luare a deciziilor”, au declarat Shi şi colegii săi într-un articol publicat luna aceasta. 

Procurorii din China au fost primii care au adoptat aceste tehnologiile cu inteligenţă artificială în 2016.

Mulţi dintre ei folosesc acum un instrument de IA cunoscut sub numele de System 206. Instrumentul poate evalua puterea probelor, condiţiile pentru o arestare şi cât de periculos este considerat un suspect pentru public. 

Dar toate instrumentele de inteligenţă artificială existente au un rol limitat, deoarece „nu participă la procesul decizional de depunere a acuzaţiilor şi de sugerare a sentinţelor”, au declarat Shi şi colegii săi.

Procurorul cu inteligenţă artificială dezvoltat de echipa lui Shi ar putea funcţiona pe un computer de birou.

Pentru fiecare suspect, acesta ar formula o acuzaţie pe baza a 1.000 de „trăsături” obţinute din textul de descriere a cazului generat de oameni. Sistemul 206 ar evalua apoi probele. 

Maşina a fost „antrenată” folosind peste 17.000 de cazuri din 2015 până în 2020.

Până în prezent, poate identifica şi formula acuzaţii pentru cele mai frecvente opt infracţiuni din Shanghai. 

Acestea sunt frauda cu carduri de credit, jocuri de noroc ilegale, conducerea periculoasă, rănirea intenţionată, obstrucţionarea îndatoririlor oficiale, furtul, frauda şi „provocarea de certuri şi de probleme” – o acuzaţie atotcuprinzătoare folosită adesea pentru a înăbuşi disidenţa