7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:05
No menu items!

Proceduri simplificate pentru votul în străinătate

spot_img

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a propus BEC simplificarea procedurii de completare a declaraţiei pe propria răspundere şi a listei pe care trebuie să se înscrie votanţii din Diaspora

viena

Ministrul de Externe a propus, de asemenea, mărirea numărului de cabine de vot, acolo unde spațiul o permite.

Titus Corlăţean, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţi ai BEC, că MAE a propus ca declaraţia pe propria răspundere să poată fi descărcată online şi completată înainte de vot, urmând ca la secţia de vot să fie doar semnată. Totodată, MAE doreşte ca decizia BES din 2 noiembrie, prin care această declaraţie a putut fi completată şi în proximitatea secţiei de votare, să fie menţinută.

Şeful diplomaţiei a mai spus că MAE a propus şi simplificarea procedurii de completare a listei cu datele cu caracter personal.

O altă propunere se referă la creşterea numărului de cabine de vot, acolo unde există spaţiu.

Am formulat o serie de propuneri pe care le-am reiterat, la invitația președintelui BEC — reglarea din punct de vedere procedural al completării acelei declarații pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze — aceea de a pune la dispoziție înainte de ziua votului pe un site (…), să se descarce din timp această declarație tipizată, să poată fi completată înainte de ziua votului și să fie semnată în fața președintelui secției de votare.

ministrul de Externe, Titus Corlățean

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seara, în fața MAE, după ce au văzut că zeci de cetățeni români aflați în străinătate au stat ore în șir la coadă, la secțiile de votare din țările europene. Mai mult, înainte de ora 21, BEC a anunțat că programul de votare se va termina la ora 21, ora României, așa că zecile de români veniți la sediile ambasadelor și consulatelor și care nu apucaseră să intre la vot, nu au reușit să-și exercite acest drept.